Regeringens roll och ansvar under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:516 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Stefan Löfvens regering har blivit ordentligt omtalad för att återkommande skylla ifrån sig när utvecklingen går åt fel håll. Bortförklaringarna handlar om alltifrån migration och välfärdsfusk till skolresultat och polisbrist. Trots att man nu haft makten i landet i sex år.

Samma sak gäller nu också coronapandemin där man har förklarat att massdöden vid landets äldreboenden har med personalen och rutinerna där att göra. Ett tungt ansvar låg på arbetsgivarna inom äldreomsorgen, hette det. Det har definitivt inte med regeringen eller myndigheterna att göra, och den påstådda strategin är det enligt regeringen absolut inget fel på (men socialministern har fortfarande inte kunnat svara på frågan vad det är som gör den så bra).

Att Sverige har misslyckats med att få fram en fungerande testverksamhet är givetvis regionernas fel enligt regeringen, som givetvis gömmer sig bakom dessa så snart det inte går att gömma sig bakom sina myndigheter. Senast i SVT:s Uppdrag granskning såg vi det igen: Skulden för att testningen i Sverige går dåligt lades på landets 21 sjukvårdsregioner, trots vetskapen om att Folkhälsomyndigheten gått ut med följande riktlinjer till just regionerna: Provtagning och laboratorieanalys inom denna grupp behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag.

Att socialministern, likt övriga regeringen, återkommande väljer att lägga skulden och ansvaret på andra aktörer har varit tydligt under hela denna pandemi. De återkommande referenserna till expertmyndigheterna är talande för den handfallenhet som kommit att bli ett svenskt signum under denna pandemi. Att då peka ut kommuner, arbetsgivare, regioner eller myndigheter som ansvariga för den misär och massdöd vi sett är därför inte bara osmakligt utan även djupt ohederligt när man är minister med ansvar för just detta.

Sverige har i dag mer än tio gånger så många dödsfall per capita i covid-19 som vårt närmaste grannland Norge och över fyra gånger så många som Danmark. Om man utgick ifrån den bild som regeringen gett om ett nästan obefintligt eget ansvar för detta haveri borde väl ändå socialministern ha agerat när man såg vilka brister som fanns. Annars ska hon inte ha den viktiga roll hon har.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilket ansvar menar ministern att regeringen respektive regionerna och myndigheterna har haft rörande testning och smittspårning under pandemin, och anser ministern att regeringen kunde ha gjort något annorlunda för att underlätta denna process?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:516 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:516 av Markus Wiechel (SD)
Regeringens roll och ansvar under pandemin

Markus Wiechel har frågat mig vilket ansvar jag menar att regeringen respektive regionerna och myndigheterna haft rörande testning och smittspårning under pandemin och om jag anser att regeringen kunde ha gjort något annorlunda för att underlätta denna process.

Testning är ett avgörande verktyg i kampen mot covid-19 och för att bromsa smittspridningen. Sverige har byggt upp en omfattande testverksamhet, och vecka 46 testades över 250 000 individer för aktiv infektion.

Sverige har fristående förvaltningsmyndigheter och av smittskyddslagen (2004:168) följer att Folkhälsomyndigheten ansvarar för samordning av smittskyddet på nationell nivå och ska ta de initiativ som krävs för att upprätthålla ett effektivt smittskydd.

Regionerna har huvudansvaret för testning. Regionerna är enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) och smittskyddslagen (2004:168) ansvariga för sjukvården, samt för provtagning och analys av allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar.

Under året har regeringen beslutat om flera regeringsuppdrag till Folkhälsomyndigheten med koppling till covid-19-pandemin och myndigheten genomför ett intensivt arbete för att begränsa smittspridningen. Regeringen gav den 30 mars Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningen för covid-19. För att stödja regionerna fick Folkhälsomyndigheten den 4 juni i uppdrag av regeringen att säkerställa flöden för storskalig testning.

Regeringen gav den 4 juni länsstyrelserna i uppdrag att på regionernas initiativ bistå regionerna vid utbyggnaden av kapaciteten för PCR-testning och serologisk testning för covid-19 inom sina geografiska områden.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tecknade den 11 juni en överenskommelse om testningen. Regeringen och SKR har den 19 november kommit överens om att förlänga sin överenskommelse om testning och smittspårning. Den förlängda överenskommelsen gäller för hela 2021 och innebär att staten tar kostnaderna och att regionerna åtar sig att utföra testningen och smittspårning utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

För att säkerställa tillräckliga medel har regeringen nyligen avsatt ytterligare 3 miljarder kronor under 2020 i en extra ändringsbudget för att möta behovet av en storskalig testning för covid-19. Med det här tillskottet har regeringen sammantaget tillfört 9,8 miljarder kronor under 2020 för testning och smittspårning.

Arbetet för utökad testning kommer, precis som övriga insatser under pandemin att utvärderas. Regeringen har tillsatt en kommission, Coronakommissionen, med uppdrag att utvärdera regeringens, berörda förvaltningsmyndigheters, regionernas och kommunernas åtgärder för att begränsa spridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 och spridningens effekter.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.