Till innehåll på sidan

Bättre samarbete mot internationella brottsnätverk

Skriftlig fråga 2020/21:526 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-16
Anmäld
2020-11-17
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Internationella brottsnätverk står för en stor del av tillgreppsbrottsligheten i Sverige, exempelvis stöld och rån. Internationella brottsnätverk begår enligt polisen uppskattningsvis åtminstone 50 procent av bostadsinbrotten och ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner. Stöldgods transporteras vanligtvis med fordon över gränsövergångarna, framför allt via färja till Baltikum och Polen eller via Öresundsbron.

Under hösten har det skett ett antal bra insatser gemensamt mellan tull, polis och Kustbevakningen för att kontrollera utgående last från Sverige. Runt om från olika hamnar rapporteras det att man lyckas ta fast brottslingar som försöker föra ut stöldgods. Detta är bra insatser, men om tull, polis och kustbevakning hade mer likalydande lagstiftning gällande gränskontroller skulle de kunna göra dessa insatser både gemensamt men också var och en för sig.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att lägga fram några förbättringsförslag så att lagstiftningen gällande polis, tull och Kustbevakningen förtydligas och ger ökade möjligheter för myndigheterna att kunna biträda varandra?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:526 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:526 av Alexandra Anstrell (M) Bättre samarbete mot internationella brottsnätverk

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag och regeringen avser att lägga fram några förbättringsförslag så att lagstiftningen gällande polis, tull och Kustbevakningen förtydligas och ger ökade möjligheter för myndigheterna att kunna biträda varandra i kampen mot internationella brottsnätverk.

Sverige ska inte vara ett attraktivt land för utländska brottsnätverk att begå brott i.

Den 14 februari i år redovisade Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen det myndighetsgemensamma regeringsuppdraget att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. Uppdraget har bl.a. resulterat i gemensamma utsättningar, ett mer samordnat och ökat underrättelseutbyte, gemensamma operativa grupper vid gränspassager, ökat brottsförebyggande arbete, utökat samarbete med andra berörda myndigheter samt konkreta resultat såsom ingripanden, brottsanmälningar, beslag och avvisning av kriminella personer utan rätt att vistas i Sverige. Uppdragsmyndigheterna avser att utveckla samarbetet ytterligare.

Den 1 april 2019 trädde kustbevakningslagen i kraft som ger Kustbevakningen utökad möjlighet att ingripa mot brott och ordningsstörningar som ligger utanför myndighetens självständiga verksamhetsområde. Till exempel kan Kustbevakningen nu bistå Polismyndigheten med att stoppa ekipage med stöldgods. Kustbevakningen kan även bistå Tullverket enligt den nya lagen.

I oktober i år remitterades dessutom en promemoria som innehåller förslag att ge även Tullverket utökade befogenheter att ingripa vid brott. I praktiken innebär de utökade befogenheterna att Tullverket kommer kunna ingripa när man misstänker till exempel människohandel, penningtvätt eller att stöldgods är på väg att föras ut ur landet.

Den 5 mars 2020 gav vidare regeringen en särskild utredare i uppdrag att utreda effektivare polisiära åtgärder i gränsnära områden. Uppdraget ska redovisas senast den 20 september 2021. I propositionen Tillträdesförbud till butik och förstärkt straffrättsligt skydd mot tillgreppsbrottslighet som beslutades förra veckan föreslog regeringen bl.a. en ny kvalifikationsgrund om systematik i straffbestämmelserna om grov stöld och grovt häleri.

Sverige är vidare mycket aktivt inom såväl det internationella polissamarbetet inom Europol som åklagarsamarbetet inom Eurojust när det gäller bl.a. bekämpning av organiserad brottslighet, vilket ger oss bra möjligheter att samarbeta operativt med berörda myndigheter från flera av gärningspersonernas ursprungsländer. Sverige samarbetar även med andra medlemsstater för att komma åt de internationella brottsnätverken inom ramen för EU:s samarbetsplattform Empact (Europeiska sektorsövergripande plattformen mot brottshot). Utrikesdepartementet har dessutom tillsatt en ambassadör som särskilt ska arbeta mot organiserad brottslighet.

Det är en viktig fråga som Alexandra Anstrell nu ställer. Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder på området och fler är på gång.

Stockholm den 25 november 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.