Bemötande av kvinnor som önskar kejsarsnitt

Skriftlig fråga 2020/21:528 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-16
Överlämnad
2020-11-17
Anmäld
2020-11-18
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Göteborgs-Posten den 26 oktober kunde vi följa en rad kvinnor som berättat om svårigheten med att få ett planerat kejsarsnitt beviljat på sin auroramottagning. Dessa kvinnor utgör bara toppen på ett isberg då vi vet att tusentals kvinnor i hela landet förnekas snitt trots uppenbara fysiska och/eller psykologiska skäl. Att dessa kvinnor nekas snitt och förpassas till en systematisk paternalism är illa nog, men vanvården slutar sorgligt nog inte där. Flertalet kvinnor som vädjar om att få kejsarsnitt förminskas, förlöjligas och bryts ned. De får dessutom en förvrängd och överdriven bild av riskerna med ett kejsarsnitt, vilket flera kvinnor vittnar om i en debattartikel i Göteborgs-Posten den 7 november. Den bild som förmedlas på olika mottagningar runt om i landet visar på intet sätt att man tar hänsyn till patientlagen, som ska säkerställa rätten att välja det alternativ som kvinnan föredrar, när det är likvärdigt.

Skribenterna i den ovan nämnda debattartikeln bekräftar, genom sina egna erfarenheter, hur en auroramottagning i Göteborg bara genom sitt arbetssätt vållar skada och onödigt lidande. Följden av den vanvård vi ser drabbar dessutom gravida kvinnor som redan befinner sig i beroendeställning och som blir förlöjligade i en situation där de egentligen borde få hjälp och stöd. I en insändare till Göteborgs-Posten den 15 november beskriver en kvinna besöket på sin auroramottagning på följande sätt: Vill du fortfarande föda med planerat kejsarsnitt efter tre möten med auroramottagningen, då är du galen nog för att verkligen vilja det.

Att förlossningsläkare och barnmorskor, som i grund och botten ska finnas till för att säkerställa sina patienters välmående och hälsa, kan behandla sina patienter på detta sätt kan inte betraktas som något annat än en skandal. Ingen kan påstå att kvinnor, som redan befinner sig i en exceptionellt utsatt situation, ska behöva drabbas av detta övergrepp från aurora eller förlossningsvården.

Inom förlossningsvården finns massor av duktiga medarbetare som gör sitt yttersta för att hjälpa sina patienter, men det gäller inte överallt. Den vanvård vi ser och som många kvinnor vittnar om får inte negligeras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan vi förvänta oss att ministern vidtar åtgärder för att säkerställa att förlossningsvården går ut med likvärdig, rättvis och opartisk information om riskerna med olika förlossningssätt, och vad avser ministern att göra för att förhindra ovan nämnda bemötande av kvinnor som besöker en auroramottagning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:528 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:528 av Markus Wiechel (SD)
Bemötande av kvinnor som önskar kejsarsnitt

Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att säkerställa likvärdig, rättvis och opartisk information om riskerna med olika förlossningssätt samt för att förhindra ett bristfälligt bemötande vid auroramottagningar.

Rädsla inför en förlossning kan variera från ingen rädsla alls till en oerhört stark rädsla och ångest. För att minska förlossningsrädslan kan den gravida få t.ex. samtalsstöd med barnmorska, avslappningsövningar, psykoterapi och i vissa fall även ett elektivt kejsarsnitt. Syftet med auroramottagningar är att ge extra stöd under graviditeten för de kvinnor som känner stark oro och rädsla under graviditeten och inför att föda. Kvinnor som lider av förlossningsrädsla har rätt till en god vård och ett bra bemötande och alla regioner har ett ansvar att erbjuda vård som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Om en patient upplever att han eller hon har fått felaktig behandling i vården finns möjlighet att anmäla klagomål till den verksamhet där man har fått vård. Vårdgivarna är skyldiga att ta emot och svara på klagomål. Vidare kan patientnämnderna ge stöd till patienter för att föra fram sina synpunkter och klagomål till vårdgivarna. En patient kan även anmäla ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg som är tillsynsmyndighet både över vårdverksamheter och hälso- och sjukvårdspersonal.

I patientlagen finns bestämmelser som bl.a. innebär en utvidgad och förtydligad informationsplikt gentemot patienten, att hälso- och sjukvård som huvudregel inte får ges utan patientens samtycke. Vidare finns en utvidgad möjlighet för patienten att få en ny medicinsk bedömning. Patienten ska också ges möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet. Detta i syfte att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.

Kunskap och kompetens om kvinnors hälsa och förlossningsvården är avgörande för att bemötandet och vården ska bli så bra som möjligt. Regeringen har en flerårig satsning för att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa. Inom ramen för satsningen så pågår det ett arbete hos Statens beredning för medicinsk- och social utvärdering (SBU) att utvärdera det vetenskapliga underlaget avseende metoder för diagnostik och behandling av förlossningsrädsla m.m. Uppdraget ska redovisas till regeringen i mars 2021.

Jag kommer förstås att följa utvecklingen och fortsätta arbetet med satsningen på förlossningsvården och kvinnors hälsa.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.