Åtgärder för fler poliser

Skriftlig fråga 2020/21:537 av Dennis Dioukarev (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-17
Överlämnad
2020-11-18
Anmäld
2020-11-19
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning för 2020 visar att oron för brottsligheten i samhället ligger på den högsta nivån någonsin. Det är en utveckling som byggts upp under lång tid och möjliggjorts av regeringskonstellationer av olika färg. Ansvarsbördan vilar emellertid tyngst på det parti som haft längst regeringsinnehav och därmed störst inflytande över samhällsutvecklingen i Sverige.

För att hantera de mest akuta problemen har riksdagen enats om att öka antalet anställda på Polismyndigheten och därmed möjliggöra en ökad polisiär samhällsnärvaro. En förutsättning för att lyckas med detta arbete är att utbilda fler poliser och öka attraktiviteten i polisyrket genom bättre villkor. Sverigedemokraterna har föreslagit bland annat en betald polisutbildning och en riktad lönesatsning för poliser.

Statistiken pekar på att regeringen inte gjort tillräckligt för att fylla platserna på polisutbildningarna. Våren 2019 stod 12 procent av platserna tomma. Under hösten 2019 var siffran 9 procent. På höstens polisutbildning 2020 är var femte plats tom. Med hänsyn tagen till pandemin pekar statistiken alltjämt på att för få poliser utbildas för att säkerställa tryggheten i landet inom en snar framtid.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är därför följande:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att minska andelen tomma platser på polisutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:537 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:537 av Dennis Dioukarev (SD) Åtgärder för fler poliser

Dennis Dioukarev har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att minska andelen tomma platser på polisutbildningen.

Det vore naturligtvis bra om alla platser på polisutbildningen fylldes men jag vill påminna om att det har skett rekordökningar av antalet sökande till polisutbildningen och antalet antagna har mer än fördubblats de senaste åren. Regeringen har ökat utbildningskapaciteten genom att starta två nya polisutbildningar och initierat en ny snabbare antagningsprocess till polisutbildningen.

I måndags anställdes nära 600 nyutbildade poliser som stärker polisverksamheten i hela landet. Nästa år kommer nära 1 400 nya poliser ut från utbildningen. Det innebär en förstärkning med närmare 2 000 nyutbildade poliser det närmaste året. Polisyrket är attraktivt vilket bevisas av att antalet poliser ökar, allt färre slutar och många av de poliser som slutat har återanställts. Vid halvårsskiftet var vi halvvägs till målet om 10 000 fler polisanställda år 2024.

Vi förbättrar villkoren och under vår tid i regering har polisernas genomsnittliga grundlön ökat med 5000 kr månad. Ersättningen för obekväm arbetstid har under året höjts kraftigt och villkoren för exempelvis hundförare och poliser som ingår i särskilda insatser har förbättrats.

Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda ligger fast. I dagsläget sker tillväxten snabbare än prognosen och enligt Polismyndigheten kommer målet att nås.

Stockholm den 25 november 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.