Missbruk av receptbelagda läkemedel bland unga

Skriftlig fråga 2020/21:579 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-19
Anmäld
2020-11-20
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Missbruket av livsfarliga receptbelagda läkemedel har ökat bland unga, och i dag sker droghandeln helt öppet. De vanligaste drogerna som säljs är cannabis och tramadol. Tramadol är en smärtstillande opioid men har även effekter som liknar vissa antidepressiva läkemedel, vilket innebär att den inte sällan används i syfte att självmedicinera mot psykisk ohälsa.

Man kan känna sig mindre hämmad av drogen, vilket är en effekt som många kan uppskatta. Drogbruket i fråga kan handla om en vilja att experimentera, men det kan också ligga allvarligare problem bakom. Det kan handla om ungdomar som mår psykiskt dåligt och försöker dämpa ångesten med hjälp av alkohol eller andra droger.

Eftersom tramadol är en opioid som delvis liknar morfin och heroin har drogen stor beroendepotential. I kombination med alkohol och lugnande läkemedel, som bensodiazepiner, finns också en risk för dödliga överdoser. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen minska missbruket av receptbelagda läkemedel bland ungdomar och hjälpa de som redan i dag är beroende?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:579 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:579 av Sara Gille (SD) Missbruk av receptbelagda läkemedel bland unga

Sara Gille har frågat mig vad regeringen avser göra för att minska missbruket av receptbelagda mediciner bland ungdomar och vad regeringen gör för att hjälpa de ungdomar som redan idag är beroende.

Regeringen ser allvarligt på att receptbelagda läkemedel används i berusningssyfte. Missbruk av receptbelagda läkemedel leder inte sällan till beroende och detta är särskilt allvarligt när det drabbar barn och unga.

Inledningsvis kan konstateras att det finns en stor motiverad medicinsk användning av narkotiska läkemedel för behandling av exempelvis sömnstörningar, oro eller kraftig smärta. Behandlande läkare har ansvar för att i varje enskilt fall göra en bedömning utifrån den enskilde patientens behov.

Den kommande nationella läkemedelslistan ska ge förskrivare bättre verktyg att följa upp läkemedelsbehandling, vilket skapar förutsättningar att förhindra missbruk av receptbelagda läkemedel. Läkemedelslistan är, tillsammans med den nationella läkemedelsstrategin (NLS), viktiga åtgärder för att nå målet om rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle.

2020 fördelar regeringen ca 1,7 miljarder kronor till regioner och kommuner. inom ramen för överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) inom området psykisk hälsa. I överenskommelsen finns särskilt avsatta medel för att stärka samverkan mellan regioner och kommuner samt mellan verksamheter med samma huvudman för personer med stora och komplexa behov, bl.a. personer med samsjuklighet.

Regeringen har påbörjat arbetet med att ta fram en förnyad ANDTS-strategi (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel). I sin samlade uppföljning av innevarande strategi föreslår Folkhälsomyndigheten bl.a. att icke-förskrivna narkotikaklassade läkemedel inkluderas i kommande strategi. Regeringen bereder för närvarande givna inspel till strategin och avser att återkomma till riksdagen med förslag på en förnyad strategi i början av 2021.

Regeringen har även tillsatt en utredning för att se över den nuvarande ansvarsfördelningen mellan huvudmännen och lämna förslag på hur samordnade insatser när det gäller vård, behandling och stöd kan säkerställas för barn, unga och vuxna personer med samsjuklighet i form av missbruk och beroende och annan psykiatrisk diagnos eller närliggande tillstånd. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag till regeringen senast den 30 november 2021.

Dessa insatser blir viktiga för regeringens fortsatta arbete med skadligt bruk av receptbelagda läkemedel och för att förbättra situationen för unga med missbruk och beroende.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.