Könsneutrala förskolor

Skriftlig fråga 2020/21:58 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-15
Överlämnad
2020-09-16
Anmäld
2020-09-17
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Är jag en pojke eller flicka? Så lyder en fråga från ett barn till en anställd på en genusförskola i södra Sverige. Samma barnskötare berättade under 2018 för tidningen Världen idag hur hon blev utskälld efter att ha använt sig av begreppen han eller hon till barnen. Enligt övrig personal fick hon inte könsbestämma barnen och hon skulle därför enbart använda ordet hen. Hon fick inte heller kalla barnens vårdnadshavare för mamma och pappa utan skulle alltid säga förälder.

Om genusteorierna slutade där hade det varit illa nog, men detta normkritiska tänk genomsyrade precis allt i den aktuella förskolan. Alla böcker hade redigerats av personalen som med tippex hade strukit över han eller hon och ersatt dem med hen. Klassiska barnböcker som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga slängdes, med motiveringen att individerna i böckerna inte var könsneutrala. I stället hade man fyllt bokhyllorna med böcker innehållandes teman som transsexualitet och homosexualitet. Bland leksakerna hade man också sållat ordentligt, och man hade tagit bort dockor, bilar och tåg. Utklädningskläder fanns, men i de fall en pojke satte på sig en brandmansdräkt kunde han vid flera tillfällen bli tillsagd att han gärna fick ha klänning på sig.

Mediebolaget Vice gjorde redan 2017 en dokumentär om att uppfostra könsneutralt i Sverige, där vi återigen får se barn som inte vet vilket kön de är. Barn får berättat för sig att de får vara precis vilket kön de än önskar, vilket resulterar i varierande svar. Att dessa skolor tillåts verka i Sverige är inte bara fruktansvärt pinsamt utan även skamligt. Att förvägra barn den självklara rätten till att vara sig själva och förvägra dem rätten att ens veta vilket kön de fötts med kan inte ses som något annat än psykologisk misshandel.

Vi kan glädjas åt att barnaga sedan länge är förbjudet i Sverige. Frågan är dock varför man tillåter genusextremister att genomföra den här typen av psykologiska experiment på oskyldiga barn. I ett sunt samhälle skulle den typen av personer snarare ställas inför rätta.

Utbildningsminister Anna Ekström önskas därför svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ till att förbjuda så kallade genusförskolor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:58 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2020/21:58 av Markus Wiechel (SD)
Könsneutrala förskolor

Markus Wiechel har frågat mig om det kan förväntas att jag tar initiativ till att förbjuda så kallade genusförskolor.

Utbildningen inom skolväsendet ska främja alla barns utveckling och lärande och vara likvärdig inom varje skolform oavsett var i landet den anordnas. Alla som arbetar i förskolan ska enligt skollagen förmedla och förankra grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Jämställdhet är ett av de grundläggande värden som förskolans värdegrund omfattar. Alla som arbetar i förskolan ska därför arbeta aktivt för jämställdhet mellan kvinnor och män, flickor och pojkar. Inget barn ska i förskolan bli utsatt för diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder, hos barnet eller någon som barnet har anknytning till, eller för annan kränkande behandling. Alla sådana tendenser ska förskolan motverka.

Andra grundläggande värden är aktning för människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde samt solidaritet mellan människor. Förskolan har ett demokratiskt uppdrag och personalen måste verka för att demokratins idéer blir vägledande i förskolans arbete.

I förskolans läroplan (SKOLFS 2018:50) anges att förskolan ska vara öppen för skilda uppfattningar. Vidare föreskrivs i läroplanen att barn i förskolan inte ska bli ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Därför ska undervisningen vara saklig, allsidig och icke-konfessionell. Förskolan har ett ansvar för att motverka könsmönster som begränsar barnens utveckling, val och lärande. Att arbeta aktivt med jämställdhet innebär att förskolan behöver organisera utbildningen så att alla barn får lika rättigheter och möjligheter, oberoende av könstillhörighet. Hur förskolan organiserar utbildningen, hur barnen blir bemötta och vilka möjligheter miljöerna skapar för barnen är bland annat sådant som påverkar förskolans arbete med jämställdhet. Förskolan ska därför organisera utbildningen så att barnen möts, leker och lär tillsammans, samt prövar och utvecklar sina förmågor och intressen, med samma möjligheter och på lika villkor, oberoende av könstillhörighet. Ytterst är det huvudmannen som ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna i skollagen och läroplanen. Varje huvudman inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt följa upp och se till att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande författningar.

Statens skolinspektion har ansvaret för tillsynen av kommunala förskolor och att de följer det som anges i skollag och läroplan. Skolinspektionen kan också genomföra en riktad tillsyn om myndigheten får information om missförhållanden på en förskola. Utifrån detta gör Skolinspektionen en bedömning om det krävs en särskild utredning. Är det en fristående förskola är det den kommun där förskolan är belägen som har ansvar för tillsynen. Skolinspektionen har också ansvar för att granska hur kommunerna tar sitt ansvar för tillsynen över fristående förskolor. Det är således inte jag som statsråd som ska bedöma om alla förskolor följer de lagar och regler som gäller för verksamheten.

Regeringen avser inte att ta initiativ till att införa något förbud.

Stockholm den 23 september 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.