Uteblivna satsningar på friluftslivet

Skriftlig fråga 2020/21:585 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Att vistas och röra på sig i naturen har flera positiva effekter på vår egen hälsa och på folkhälsan i stort. Före coronapandemin ägnade sig nio av tio personer i Sverige åt friluftsliv minst någon gång per år. Nu under coronapandemin ser vi en påtaglig ökning av människor som tar sig ut i naturen.

Möjligheten att vara ute i naturen har hela tiden varit öppen, till skillnad från många andra delar av samhället som begränsats. När det är svårigheter att vara fysiskt aktiv inomhus och social isolering är ett faktum, då borde satsningen på friluftslivet vara en än större självklarhet. Men inte i regeringens budget.

Under 2020 tillsköt regeringen 3 miljoner kronor extra för att planera för satsningen Friluftslivets år 2021. Det är tragiskt att konstatera att den utlovade satsningen på friluftslivet har uteblivit. Regeringen har tagit bort satsningen, det vill säga att det finns inga medel för att genomföra Friluftslivets år 2021.

Att regeringen håller anslagen oförändrade till de organisationer som hjälper människor att komma ut i naturen är svårt att förstå, speciellt med tanke på att friluftslivet och att vistas utomhus efterfrågas än mer nu i dessa tider. Vi moderater vill stärka friluftslivet och förstärker stödet till friluftsorganisationer i vår budget.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vad tänker ministern göra för att se till att Friluftslivets år 2021 ska kunna genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:585 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:585 av Ulrika Jörgensen (M)

Uteblivna satsningar på friluftslivet

Ulrika Jörgensen har frågat mig vad jag tänker göra för att se till att Friluftslivets år 2021 ska kunna genomföras.

Att kunna utöva friluftsliv är betydelsefullt för många människor. Under coronapandemin har friluftslivets betydelse blivit särskilt framträdande då många människor har sökt sig ut i naturen. Friluftsliv är en hörnsten i naturvårdspolitiken. Alla människor oavsett förutsättningar ska ha möjlighet att vistas i naturen och utöva friluftsliv med allemansrätten som grund. Regeringen anser att förutsättningarna för människor att utöva friluftsliv ska fortsätta att utvecklas. Arbetet med att underlätta friluftslivet är viktigt. Det handlar bland annat om tillgänglighet till natur- och kulturlandskapet i allmänhet och skyddade naturområden i synnerhet, tillgång till information om friluftsliv samt upprustning av det statliga ledsystemet i fjällen.

Grunden för människors möjligheter att bedriva friluftsliv i alla delar av landet vilar inte enbart på allemansrätten och en rik tillgång till mångfald av natur och kultur utan också på individens eget intresse samt ideella organisationers engagemang. Friluftsorganisationernas verksamhet är viktig för möjligheten att bedriva friluftsliv och upptäcka olika delar av Sverige. Regeringen bedömer att statsbidraget till friluftsorganisationer, vilket fördelas av organisationen Svenskt Friluftsliv, är viktigt och att det ger goda effekter för samhället och för folkhälsan. Regeringen höjde därför bidraget till friluftsorganisationer i budgetpropositionen för 2016 med 20 miljoner kronor, från drygt 27 miljoner kronor till drygt 47 miljoner kronor.

I budgetpropositionen för 2020 föreslog regeringen att anslag 13:3 Stöd till friluftslivsorganisationer skulle tillföras 3 miljoner kronor under 2020 för förberedelser inför genomförande av Friluftslivets år.

Regeringen har också i budgetpropositionen för 2021 föreslagit att anslaget 1:3 Åtgärder för värdefull natur ökar med 400 miljoner kronor 2021 och 2022 för att förstärka den biologiska mångfalden genom t.ex. skötsel av skyddade områden, naturvårdsförvaltning, artbevarande och viltförvaltning samt åtgärder för friluftslivet.

Stockholm den 2 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.