Belarus och mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2020/21:593 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-19
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 17 september tog 17 av OSSE:s medlemsländer initiativ till och signerade ett dokument till stöd för implementering av den så kallade Moskvamekanismen. Moskvamekanismen ger OSSE rätt att undersöka tillståndet för mänskliga rättigheter i Belarus, om regimen har begått övergrepp mot dessa och på vilket sätt.

De 17 länder som signerade åberopandet av Moskvamekanismen var Belgien, Kanada, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovakien, Storbritannien, Tjeckien och USA.

Tyvärr signerade inte Sverige dokumentet, vilket alltså de övriga nordisk-baltiska länder gjorde. Att inte skriva under dokumentet riskerar att ge omvärlden ett intryck av att Sveriges regering inte står bakom det belarusiska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

När Sverige från årsskiftet tillträder uppdraget som ordförande för OSSE är det extra angeläget att regeringen tydligt visar sitt stöd för mänskliga rättigheter och demokrati. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Anser ministern att Sverige ska ansluta sig till och därmed, likt de 17 andra OSSE-länderna, signera dokumentet till stöd för implementering av Moskvamekanismen i Belarus?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:593 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:593 av Margareta Cederfelt (M)
Belarus och mänskliga rättigheter

Margareta Cederfelt har frågat mig om jag anser att Sverige ska ansluta sig till och därmed, likt 17 andra OSSE-länder, signera dokumentet till stöd för implementering av Moskvamekanismen i Belarus.

Sverige stödjer att Moskvamekanismen aktiverades. Den rapport som har presenterats inom ramen för mekanismen pekar bl.a. på att det står utom tvivel att kränkningar och övergrepp av mänskliga rättigheter genomförts systematiskt och i stor skala, samt att det fanns allvarliga brister i hur presidentvalet genomfördes. Särskilt oroande är det att ingen hittills hållits ansvarig för dessa kränkningar och övergrepp.

Med anledning av den särskilda roll Sverige har som inkommande ordförande för OSSE 2021 var Sverige inte en av de initierande staterna. Som inkommande ordförande behöver Sverige ha beredskap att ansvara för en process för att hantera rapporten och dess rekommendationer. Rapporten – vilken författats av en oberoende rapportör och inte signerats av de initierande staterna – är ett viktigt bidrag till arbetet med att främja respekt för mänskliga rättigheter och ansvarsutkrävande i Belarus. Sverige välkomnar rapporten.

Sverige kommer som OSSE-ordförande att fortsätta verka för att alla deltagande stater – inklusive Belarus – lever upp till våra gemensamma åtaganden och principer. Sverige kommer att fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer – inom OSSE, i Belarus och i världen.

Stockholm den 2 december 2020 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.