Korttidspermittering

Skriftlig fråga 2020/21:612 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I våras besökte jag företagare i Kristinehamn för att få information om vad småföretagen behöver för att klara den svåra krisen. Nu när krisen har förvärrats i en andra våg är det än mer aktuellt. Regeringen har vidtagit en hel rad viktiga åtgärder för att möta företagens utmaningar. Ett av de mest välkomna beslutet är om korttidspermittering, som nu föreslås förlängas i ytterligare sju månader.

Vi är mitt i en pandemi och försöker göra allt som krävs för företagens överlevnad, och för många företag är stödet livsavgörande för personalens framtid i verksamheten.

Några av de företag som jag träffar på nytt berättar att de har ansökt om stöd för korttidspermittering i slutet på månaden i mars för att bromsa den kraftigt sjunkande omsättningen. Företagen gjorde som regeringen uppmanade och sökte så snabbt som möjligt. Som situationen ser ut nu hade företagen gynnats och inte gått miste om dagar om de i stället hade väntat med ansökningen till april eftersom Tillväxtverkets regeltolkning av stödutbetalningar är fulla kalendermånader. Har man tagit del av mars så missar man med andra ord hela december.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vidtar ministern några generella åtgärder för att företag som har ansökt om stödet i ett tidig skede inte ska missgynnas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:612 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:612 av Lars Mejern Larsson (S)
Korttidspermittering

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag vidtar några generella åtgärder för att företag som har ansökt om stödet för korttidspermittering i ett tidigt skede inte ska missgynnas.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Detta gäller inte minst de företag som drabbats hårt av de restriktioner som beslutats för att minska smittspridningen. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är stödet vid korttidspermitteringar.

Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen kommer att föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till och med den 30 juni 2021. I praktiken innebär det att arbetsgivare som har beviljats korttidspermitteringar under någon del av 2020 kommer att kunna få ytterligare stöd från och med den 1 december till och med den 30 juni 2021. Även de arbetsgivare som redan har fått stöd för nio månader eller för en kortare period och nu omfattas av karenstid kommer därför att kunna godkännas för stöd för perioden 1 december 2020–30 juni 2021.

Under denna period kommer stödet fortsatt att vara förstärkt jämfört med de ordinarie nivåerna i lagen.

Den föreslagna förlängningen innebär således att ett företag som har ansökt om stödet för korttidspermittering i ett tidigt skede inte kommer att missgynnas.

Stockholm den 2 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.