Pilotområden för moderna transportlösningar

Skriftlig fråga 2020/21:623 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Infrastruktur är som ett blodomlopp i vår ekonomi. Transporter är en naturlig del av våra liv. Det handlar om att kunna åka till och från arbete och studier och om att kunna resa på semester eller hälsa på släkt och vänner. Ibland sker resan med cykel eller buss, en annan gång med flyg och en tredje gång med bil. Alla transportslag behövs och kompletterar varandra. På samma sätt är det med de transporter som behövs för näringslivet och den offentliga sektorn. Viktiga transporter sker också av livsnödvändiga saker som mat och avfall.

Utvecklingen inom fordonsindustrin går nu jättefort. En stor del av arbetet handlar om att minska bränsleförbrukningen och utsläppen för att bidra till hållbara transporter, men även om att utveckla säkerhetssystem och förarstödd eller helt autonom körning.

Sverige ligger i framkant när det gäller fordonsutvecklingen, med Göteborg som det tydligaste exemplet. Bland många satsningar finns de som rör spännande områden som utvecklingen av autonoma eller självstyrande fordon. Göteborg har dessutom utvecklats till en nod för användningen av AI inom transportområdet.

I Sverige har vi verksamheter inom moderna och nydanade lösningar för transporter som ligger i absolut framkant. Vi ska dock vara medvetna om att det händer saker i andra länder också. Tar vi vara på möjligheter i Sverige betyder det mycket för företag och jobb här hemma. Försitter vi chansen är risken att tekniken och lösningarna utvecklas någon annanstans. En klok väg är att genomföra ett fullskaletest med moderna transportlösningar i någon eller några av landets större städer.

Med anledning av detta vill jag fråga Infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta initiativ till fullskaleförsök med moderna transportlösningar i några av Sveriges större städer?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:623 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:623 från Lars Hjälmered (M) Pilotområden för moderna transportlösningar

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser ta initiativ till fullskaleförsök med moderna transportlösningar i några av Sveriges större städer.

Det pågår redan en omfattande utrednings- och försöksverksamhet som syftar till att ställa om och förbereda transportsystemet till klimatsmarta, uppkopplade och automatiserade person- och godstransporter. Regeringens ambition är att Sverige ska vara en permanent världsutställning och i detta är testbäddar en viktig del. Åtgärderna består av flera olika delar.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen en satsning på drygt 1 miljard kronor för att påskynda elektrifieringen av kortare godstransporter på väg. Satsningen omfattar ett stöd till infrastruktur för regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter inte bara i landets större städer utan i hela Sverige.

I den nationella planen för transportsystemet 2018–2029 är därutöver 8,2 miljarder kronor avsatta till forskning och innovation. Det är Trafikverket som fördelar medlen på samtliga trafikslag. Trafikverket utgår från ett sammanhållet transportsystem där teknik och lösningar ska vara förenliga i ett systemperspektiv.

Det pågår med andra ord en omfattande utrednings-, utvecklings- och försöksverksamhet inom området där såväl kommuner som regioner är engagerade.

Stockholm den 2 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.