Tjuvåkning i pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:629 av Helena Antoni (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I spåren av coronapandemin följer många oväntade effekter. En av dem är att tjuvåkningen i Halland ökat markant och skapat ett ohållbart beteendemönster för den svenska kollektivtrafiken. Sedan pandemins start i Sverige har Hallandstrafiken utfärdat 674 böter för tjuvåkning. Det är en ökning på över 150 procent mot föregående år. Detta trots att det i våras var 75 procent färre som åkte kollektivt med Hallandstrafiken. Det säger något om andelen resenärer som väljer att inte betala för sig och siar om ett beteendemönster som växer fram ur pandemin.

I Halland har man valt att behålla alla turer för att minska trängseln i kollektivtrafiken, men fortsätter denna utveckling kommer det inte vara långsiktigt hållbart. Man kan även anta att detta problem inte enbart drabbar Halland utan är mycket mer utbrett i landet. Får detta lov att fortgå kommer det att få långtgående konsekvenser som hindrar utvecklingen av kollektivtrafiken i Sverige.

Det bör vara en självklarhet att man betalar för sig om man nyttjar en tjänst, men det verkar många ha glömt i spåren av pandemin.

Med anledning av ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att minska tjuvåkningen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:629 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:629 av Helena Antoni (M)
Tjuvåkning i pandemin

Helena Antoni har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att minska tjuvåkningen i Sverige.

Styrning, finansiering och uppföljning av kollektivtrafiken är ett regionalt ansvar. Det innebär att regionerna själva beslutar om vilken taxa som ska gälla i den regionala kollektivtrafiken, på vilket sätt resenärer ska betala för sin resa och hur visering av biljetter ska ske.

För att möjliggöra upprätthållandet av ett tillräckligt utbud av kollektivtrafik under pandemin har riksdagen efter regeringens förslag tillfört ett riktat stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna på 3 miljarder kronor för 2020. För 2021 har regeringen föreslagit ytterligare 2 miljarder kronor för samma ändamål. Det är glädjande att Region Halland valt att hålla uppe kapaciteten i kollektivtrafiken under den rådande pandemin.

Regeringen kommer vara noga med att de skattemedel som i budgeten avsätts för minskade biljettintäkter under coronapandemin kommer ut i verksamheterna. Det är viktigt för att bidra till upprätthållande av trafik i en omfattning som kan motverka smittspridning ombord.

Stockholm den 2 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.