Transporter och mobilitet i händelse av kris

Skriftlig fråga 2020/21:630 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige är ett stort och glest befolkat land. Vi har stora avstånd och ett kallt klimat. Fungerande transporter och mobilitet är helt avgörande för svensk ekonomi. I praktiken handlar det bland annat om att matvaror ska kunna komma till butiker, människor ska kunna ta sig till sina arbeten och färdiga industriprodukter behöver köras till kunder i Sverige eller i andra delar av världen. Utan fungerande person- och godstransporter stannar Sverige.

I ett normalläge i Sverige och världen har vi en trygg försörjning av drivmedel. Ofta tänks knappt tankar hur vi ska säkra drivmedel till fordon och reservkraftaggregat om det blir någon form av kris eller katastrof. Det gångna årets pandemi har satt fingret på detta. Försörjningen har fungerat under pandemin, men kvar är att ta en diskussion om lärdomar samt vad vi kan behöva göra för att säkra drivmedelsförsörjningen vid andra och kommande kriser.

En lösning kan vara en nationell plan för beredskap och drivmedelshantering. I arbetet med en sådan plan bör områden som fungerande handelsförbindelser, ansvar, inhemsk produktion samt lagring och logistik för att säkerställa och planera behov och kvantiteter för både civilsamhället och försvaret involveras. Det finns ett nationellt politiskt ansvar att överväga olika åtgärder för att fullfölja en plan. En solid planering gör att Sverige står bättre rustat för kommande kriser. Väljer regeringen att avstå en krisplanering för drivmedelsförsörjning är det också ett val som får konsekvenser.

Med anledning av ovan vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser försvarsministern att göra en nationell planering för beredskap och drivmedelshantering i händelse av en kris?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:630 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:630 av Lars Hjälmered (M)
Transporter och mobilitet i händelse av kris

Lars Hjälmered har frågat försvarsministern om han avser att göra en nationell planering för beredskap och drivmedelshantering i händelse av en kris. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Precis som Lars Hjälmered påpekar är vikten av en fungerade drivmedelsförsörjning i händelse av en kris en mycket angelägen fråga.

Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2021 (prop. 2020/21:1) och propositionen Totalförsvaret 2021–2025 (prop. 2020/21:30) långsiktiga satsningar för att stärka och ytterligare intensifiera återuppbyggnaden av det civila försvaret. I fredstid utgörs verksamheten inom civilt försvar av beredskapsplanering och förmågehöjande insatser. Föreslagna satsningar inom civilt försvar kommer även att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera fredstida kriser.

Medel föreslås tillföras Statens energimyndighet (Energimyndigheten), som har det samordnande ansvaret för den övergripande försörjningstryggheten inom energiområdet, däribland inom olje- och drivmedelsförsörjningen. Energimyndighetens ansvar innebär exempelvis att ta fram strategier och åtgärdspaket för att hantera störningar och myndigheten är särskilt ansvarig för att planera och vidta förberedelser för att skapa förmåga att förebygga och hantera sårbarheter och motstå hot och risker under en kris eller vid höjd beredskap och då ytterst krig. Energimyndigheten har också helt nyligen uppdaterat beredskapsplanen för drivmedelsförsörjningen.

Stockholm den 2 december 2020

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.