Fiskebäcks hamn

Skriftlig fråga 2020/21:634 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Fiskebäcks hamn i södra Göteborg är hemmahamn för många svenska fiskefartyg, däribland flera stora fiskefartyg som sysslar med pelagiskt fiske. I dag arbetar ett par hundra personer i fiskenäringen i Fiskebäck.

Hamnen i Fiskebäck har länge brottats med att farleden in till hamnen är för grund, vilket gjort att fiskefartyg inte kunnat lägga till och landa fiskefångster där. I stället har fartyg åkt till andra hamnar, inte sällan i Danmark. Det har gjort att jobb landat där i stället för här. Vidare är det vanligt att fiskefartyg underhålls när de ändå är i hamn och landar sin fångst. Det gör att elarbeten med mera som hade kunnat ske i Sverige i stället sker i Danmark. Dessutom gör det faktum att de största båtarna inte kan komma in i sin egen hamn att de i stället får läggas vid kaj i Göteborgs hamn på kajplatser som de inte kan vara säkra att kunna använda under överskådlig tid.

 Göteborgs kommun har fattat beslut om att muddra hamn och farled. Det är klokt. Genom bättre hamnmöjligheter för fiskefartyg i Göteborg möjliggörs lossning respektive servicearbeten i Göteborg som i dag i stället sker i bland annat Danmark. Hamnprojektet kommer att bidra till nya arbetstillfällen samt kunna stärka fisket i Göteborg och övriga landet. Fiskebäcks hamn är lokal men har en nationell betydelse.

Utöver det lokala ansvaret bör man överväga hur staten kan bidra till att utveckla det svenska fisket genom insatser i Fiskebäck och i Fiskebäcks hamn. Det kan handla om insatser som stärker förädlingen. Ett annat exempel är att staten har omfattande verksamhet till havs som kan övervägas förläggas till Fiskebäck såsom polisen, Kustbevakningen och Göteborgs universitets forskningsfartyg.

Med anledning av ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomsa Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka och utveckla Fiskebäck och Fiskebäcks hamn?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:634 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:634 av Lars Hjälmered (M)
Fiskebäcks hamn

Lars Hjälmered har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att stärka och utveckla Fiskebäck och Fiskebäcks hamn.

Regeringen genomför nu en omfattande satsning på sjöfarten bland annat genom kraftigt ökade statliga investeringar i farleder. I den nu gällande nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen har över fem miljarder kronor satsats på investeringar i farleder och slussar vilket är en flerdubbling jämfört med föregående plan. Bland de satsningar som nu kommer att genomföras kan nämnas farledsfördjupningen in till hamnen i Göteborg.

De principer som råder när det gäller ansvaret för farleder som nyttjas av handelssjöfarten, dvs för transporter av gods och/eller passagerare, är att hamnen ansvarar innanför ett hamnområde och staten genom Sjöfartsverket utanför ett hamnområde. Fiskebäcks hamn nyttjas huvudsakligen av fiskefartyg, dvs. det rör sig inte om handelssjöfart.

Det är viktigt att det även i framtiden finns goda förutsättningar förfiskerinäringen i Sverige. Jag kan konstatera att ansvaret för Fiskebäcks hamn och ansvaret för en eventuell muddring av farleden till Fiskebäcks hamn ligger på Göteborgs kommun.

Stockholm den 2 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.