Lärarnas dokumentationsbörda

Skriftlig fråga 2020/21:637 av Kristina Axén Olin (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nästan 40 procent av lärarna överväger att lämna yrket på grund av dokumentationsbördan.

I februari lämnade Lärarförbundet över 32 485 namnunderskrifter till utbildningsministern tillsammans med en skrivelse om att det behövs en utredning som ser över lärares dokumentation. Lärarförbundet vill att man går till botten med problematiken kring att alltmer tid går åt till dokumentation, så att tid frigörs för elevernas lärande och till att planera, följa upp och utveckla undervisningen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att tillsätta en utredning om lärarnas dokumentationsbörda?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:637 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:637 av Kristina Axén Olin (M)
Lärarnas dokumentationsbörda

Kristina Axén Olin har frågat mig om jag ämnar tillsätta en utredning om lärarnas dokumentationsbörda.

Fokus i skolan ska vara på kunskap och bildning. Alla elever har rätt att utvecklas och skolan ska ge alla elever möjlighet att nå kunskapskraven oavsett bakgrund och behov. Därför måste alla skolor vara bra skolor. En avgörande faktor för att höja resultaten och måluppfyllelsen i skolan är undervisningens kvalitet. Lärares arbetstid ska ägnas främst åt undervisning och arbetsuppgifter relaterade till undervisning.

Flera insatser har på senare år genomförts för att minska lärares och rektorers administrativa börda. Bl.a. infördes digitaliserade nationella prov och antalet nationella prov minskades. I syfte att avlasta lärare så att de kan ägna mer tid åt att förbereda och utveckla sin undervisning beslutade regeringen om statsbidrag för att fler lärarassistenter och personal inom elevhälsan ska kunna anställas i skolan. På uppdrag av regeringen har Statens skolverk även tagit fram ett webbstöd till huvudmän och rektorer om hur lärare kan avlastas med lärarassistenter och andra kompetenser som t.ex. socionomer.

Regeringen beslutade i september 2016 att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag som syftar till att ge bättre förutsättningar för bl.a. lärare och förskollärare att utföra sina uppdrag. I uppdraget ingick att undersöka vilka administrativa uppgifter som läggs på lärare och skälen till detta samt se över vilka möjligheter det finns att minska mängden sådana uppgifter (dir 2016:76). I slutbetänkandet Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling (SOU 2018:17) analyserar utredningen dokumentationskraven och den administrativa bördan ingående. Utredningen konstaterar att viss dokumentation och administration krävs för att fullgöra kraven i skolförfattningarna men att en del av dokumentationen utförs med andra syften än att den behövs för undervisningen eller för att den krävs av lagstiftningen.

Utredningen identifierar bl.a. den dokumentation som genereras av anmälningar till Skolinspektionen som ett sådant område där s.k. överdokumentation uppstår. Många lärare överdokumenterar på grund av risken att bli anmäld till Skolinspektionen.

Den 5 maj 2020 gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utreda klagomålshanteringen i skolväsendet (U2020/03117). I uppdraget ingick bl.a. att ta fram rekommendationer för att fler ärenden ska hanteras av huvudmannen och hur lärares och rektorers dokumentation i samband med klagomål och anmälningar kan minska. Uppdraget har redovisats den 30 november 2020.

Lärare ska ägna sin tid åt det som de är proffs på – att förbereda, genomföra, följa upp och utveckla sin undervisning.

Stockholm den 2 december 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.