Konsekvenser av att stänga Ringhals 1

Skriftlig fråga 2020/21:638 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vid årsskiftet 2020/21 tas reaktor 1 vid Ringhals kärnkraftverk ur drift. Att stänga ned kärnkraften riskerar få förödande konsekvenser för Sveriges möjligheter att klara klimatomställningen.

Ledande experter gör bedömningen att Sverige behöver öka sin elanvändning med uppemot 60 procent om vi ska nå klimatmålet om nettonollutsläpp till år 2045. Ska vi klara av att öka vår elproduktion i den mängd som klimatomställningen kräver behövs all tillgänglig kärnkraft. Det inbegriper en fortsatt drift av Ringhals 1.

Den svenska elförsörjningen och vårt elsystem är mycket sårbart utan kärnkraften. Svenska kraftnät bedömer att balansen mellan tillgång och efterfrågan på el kommer att försämras under de närmaste åren. Den främsta orsaken till detta är nedstängningen av Ringhals reaktorer.

Förändringar i energimixen innebär dessutom att leveranssäkerheten i elsystemet försvagas. Det ser vi inte minst utifrån de senaste årets stora elproblem i Skåne och Stockholm. Under sommaren 2020 fick Ringhals 1 startas upp tidigare än planerat vid underhåll för att kunna bidra till att upprätthålla ett fungerande elsystem. Det påvisar ytterligare det stora behovet av att Ringhals 1 även fortsatt finns tillgänglig i elsystemet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konsekvenser anser regeringen att stängningen av Ringhals 1 kommer ha på det svenska elsystemet och på Sveriges möjligheter att nå klimatmålet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:638 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:638 av Lars Hjälmered (M)
Konsekvenser av att stänga Ringhals 1

Lars Hjälmered har frågat mig vilka konsekvenser som regeringen anser att stängningen av Ringhals 1 kommer ha på det svenska elsystemet och på Sveriges möjligheter att nå klimatmålet.

Till att börja med håller jag med Lars Hjälmered om att vi ska ta klimatutmaningen på största allvar. Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland. Jag håller också med om vikten av koldioxidfri elproduktion som en central byggsten som kan bidra till omställningen. Ökad elektrifiering kommer behövas för omställningen till nettonollutsläpp i såväl transportsektorn som industrin. Därför är det positivt att Sverige har historiskt stora elöverskott och därmed stor nettoexport av el. Sverige ska även fortsättningsvis ha ett robust elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser.

Sveriges kraftbalans har blivit mer ansträngd de senaste åren, men Sverige har stor kapacitet på elförbindelserna till grannländer och Affärsverket svenska kraftnät (Svk) bedömer att risken för effektbrist är liten, även på längre sikt. Inga elförbrukare har heller behövt kopplas bort på grund av effektbrist i Sverige.

Mot bakgrund av bland annat sommarens händelser uppdrog regeringen den 12 november 2020 åt Svk att beskriva affärsverkets pågående arbete med stödtjänster för upprätthållande av normal drift. Svk ska också redovisa en tidsplan som beskriver vilka samhällsekonomiskt motiverade åtgärder som verket planerar att vidta framöver. Svk ska dessutom vid behov och med stöd av en konsekvensbedömning lämna fullständiga förslag på nya teknikneutrala, samhällsekonomiskt motiverade ersättningsmodeller för relevanta tjänster och ändringar i regelverk som berör stödtjänster, avhjälpande åtgärder och skyddstjänster för att bidra till hög driftsäkerhet.

Stockholm den 2 december 2020

Anders Ygeman –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.