Åtgärder mot effektbrist i vinter

Skriftlig fråga 2020/21:639 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-20
Överlämnad
2020-11-20
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenska kraftnät gör bedömningen i sin kraftbalansrapport att det råder ökad risk för effektbrist i vinter. När kärnkraften i form av Ringhals reaktorer stängs ned och även viss kraftvärme riskerar att stängas ökar risken för effektbrist. Systemet blir svårplanerat eftersom variationerna i tillgänglig effekt ökar med en större andel väderberoende produktion, till exempel vindkraft och solkraft.

Samtidigt konstaterar Svenska kraftnät att flera länder riskerar att ha en ansträngd effektsituation samtidigt om vädret och vindförhållanden är lika i flera länder samtidigt. Importmöjligheterna blir då begränsade, och import kan bara bli aktuellt om de länder som Sverige kan importera från har effekt över att importera.

I myndighetens analyser, där man använder sig av två metoder, kommer man fram till att Sverige har ett underskott i effektbalansen. Hur stort det blir beror på hur kall vintern blir. Om effektbrist och eventuell bortkoppling blir aktuellt beror på om det finns möjligheter till import just då underskotten inträffar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undvika effektbrist och bortkoppling av kunder från elnätet i vinter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:639 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:626 av Lars Hjälmered (M)
Åtgärder för att undvika elkris i vinter och fråga 2020/21:639 av Lars Hjälmered (M) Åtgärder mot effektbrist i vinter

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa en trygg elförsörjning och för att undvika elproblem under den kommande vintern givet Svenska kraftnäts besked om kraftigt ökat underskott när elförbrukningen är som högst den kommande vintern.

Lars Hjälmered har också frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att undvika effektbrist och bortkoppling av kunder från elnätet i vinter.

En robust el- och energiförsörjning med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle och för klimatomställningen med ökad elektrifiering.

Tillgången till el i Sverige är god. Under 2019 nettoexporterade Sverige rekordmycket el med mycket låga utsläpp av koldioxid och även under året har nettoexporten varit mycket stor. Inga elförbrukare har heller behövt kopplas bort på grund av effektbrist i Sverige.

Jag kan konstatera att Affärsverket Svenska kraftnät (Svenska kraftnät) bedömer risken för effektbrist i Sverige som fortsatt låg. Samtidigt visar Svenska kraftnäts analyser att överföring av el blir viktigare, både från andra länder och inom Sverige.

Mot denna bakgrund ser jag mycket positivt på Svenska kraftnäts stora nätförstärkningsprojekt Nordsyd som är nödvändigt för att genomföra energiomställningen och för att möta det ökade kapacitetsbehovet. Satsningen innebär en kraftig förstärkning av överföringsförmågan från norra Sverige som är ett överskottsområde vad gäller el. Jag vill även i detta sammanhang lyfta fram att Svenska kraftnät genomför historiskt stora investeringar i ny elnätkapacitet. Den kommande treårsperioden planeras investeringar på 17 miljarder kronor, jämfört med 7 miljarder kronor de senaste tre åren.

Det är relevant i detta sammanhang att även lyfta fram att regeringen beslutade redan 2016 att förlänga den så kallade effektreserven till 2025. Effektreserven ska finnas tillgänglig under vinterhalvåret för att säkerställa att det alltid finns eleffekt när behovet är som störst.

Till sist vill jag betona vikten av att utnyttja de möjligheter som finns vad gäller ökad användarflexibilitet och lokala effektmarknader såsom SthlmFlex och Coordinet, vilket på sikt skulle kunna minska effekttoppen under topplasttimmen och därmed underlätta effektbalansen. Exempelvis uppdrog regeringen därför förra året åt Energimarknadsinspektionen att tillvarata resultatet av Forum för smarta elnäts arbete och utifrån detta vidareutveckla såväl strategiskt som operativt arbete med smarta elnät.

Jag avser att följa utvecklingen noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om behov skulle uppstå.

Stockholm den 2 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.