Säkerhet kring vindkraft

Skriftlig fråga 2020/21:648 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-23
Anmäld
2020-11-24
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Under föregående mandatperiod utredde Statens haverikommission det vindkraftverk som kollapsade på julafton 2015 i Lemnhults vindkraftspark utanför Vetlanda. I slutrapporten från denna utredning lade man fram flera förslag till åtgärder som man ansåg nödvändiga för att förhindra ytterligare olyckor från att ske.

Med anledning av detta ställde jag en fråga till dåvarande arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson om hon avsåg att verka för att dessa åtgärder skulle vidtas. I det svar som då lämnades sas inte huruvida man avsåg att göra något. Man konstaterade däremot att Boverket, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Arbetsmiljöverket skulle svara mot Statens haverikommission kring de rekommendationer som lämnats.

I november 2017 svarade samtliga dessa myndigheter Statens haverikommission om vad man ansåg kring rekommendationerna och vad man avsåg att göra. I de svar som Boverket och Länsstyrelsen i Jönköpings län lämnade redogjordes man för hur man omhändertagit i rekommendationer, vilket även bekräftades av Statens haverikommission.

Från Arbetsmiljöverket informerade man att man avsåg att inom ramen för marknadskontrollen revidera den checklista man har för vindkraftverk. Detta svar ansåg inte Statens haverikommission som tillfredsställande. Detta kopplat till att man dels inte kunnat utläsa om Arbetsmiljöverket endast avsåg det enskilda verket i det separata tillsynsärendet, alla verk i den aktuella vindkraftsparken eller alla vindkraftverk i Sverige.

Man ansåg inte att Arbetsmiljöverket aviserade en ambitionshöjning för kontroller och inspektioner av alla vindkraftverk i Sverige. Något som var en av rekommendationerna och att det i enlighet med maskindirektivet ska syfta till att säkerställa att vindkraftverken under hela sin livstid ska kunna svara upp mot säkerhetskraven.

Denna utredning är den enda som gjorts för en olycka med ett vindkraftverk, men trots de identifierade bristerna och åtgärder som borde vidtas fortsätter problemen. Bara under detta år har flera olyckor inträffat. Bara under detta år har vi sett ett flertal olyckor:

7 april 2020 – under ett oväder gick en vinge av på ett av vindkraftverken i Mjölby kommun.

6 september 2020 – ett rotorblad lossnade från ett vindkraftverk i Ömossa vindkraftspark i Österbotten.

25 september 2020 – ännu ett rotorblad lossnar och slungas iväg i Ömossa.

21 augusti 2020 – Åmot-Lingbo vindkraftspark drabbas av en havererad turbin. En hel vinge bryts av och faller ned.

Nu den gångna helgen inträffade det igen att ett vindkraftverk kollapsade. Det var ett av de 230 meter höga vindkraftverken norr om Skellefteå som föll till backen och som även var av samma fabrikat som det Statens haverikommission utredde 2015.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser regeringen och ministern att vidta för att stärka säkerheten vid montering av vindkraftverk och under vindkraftverkens hela livslängd?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:648 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på fråga 2020/21:648 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Säkerhet kring vindkraft

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig vilka åtgärder regeringen och jag avser att vidta för att stärka säkerheten vid montering av vindkraftverk och under vindkraftverkens hela livslängd.

Ett vindkraftverk är en maskin och måste därmed uppfylla de regler som gäller för maskiner. Maskindirektivet (2006/42/EG) anger vilka grundläggande hälso- och säkerhetskrav som gäller för maskiner som släpps ut på marknaden inom EU. Direktivets krav gäller inom hela EU. I Sverige finns de reglerna i föreskrifterna om maskiner (AFS 2008:3). Föreskrifterna riktar sig till tillverkare, importörer och i viss mån distributörer och genomför EU:s maskindirektiv i svensk lag.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har tillsynsansvar enligt maskindirektivet medan det är tillverkaren som ska se till att maskinen är säker. Detta innebär att Arbetsmiljöverket kontrollerar att maskiner som omfattas av maskindirektivet inte äventyrar hälsa och säkerhet för personer samt i förekommande fall husdjur eller egendom. Marknadskontroll sker i form av informationsinsatser, planerade kontroller hos tillverkare, importörer eller återförsäljare eller reaktioner på rapporterade olyckor, klagomål från allmänheten eller varningar från myndigheter i andra länder. Marknadskontroll omfattar inte förhandskontroll eller kontroller av produkter i bruk. Regeringen tillsatte i augusti 2019 en statlig utredning med anledning av en ny horisontell EU-förordning om marknadskontroll ((EU) 2019/1020). Utredningen lämnade sitt betänkande ”Enhetlig och effektiv marknadskontroll” (SOU 2020:49) i slutet av augusti i år och det är under remittering.

Tillsyn av vindkraftsparker enligt miljöbalken utförs av antingen länsstyrelsen eller den kommunala nämnden med ansvar för miljö- och hälsoskyddsfrågor, som huvudregel beroende på om verksamheten är tillstånds- eller anmälningspliktig. I tillsynen ingår att kontrollera att verksamhetsutövaren följer tillståndet och de där i föreskrivna villkoren (26 kap. miljöbalken).

Arbetsmiljöverkets marknadskontroll innebär en granskning av produkter på marknaden. Arbetsmiljöverkets marknadskontroll består av två delar, dels en bedömning om vindkraftverket uppfyller kraven, dels att agera i syfte att säkerhetsställa att bristerna rättas till. Vid inspektion kontrolleras att den som har arbetsgivaransvaret uppfyller gällande krav för en säker arbetsmiljö.

Under 2016 kontrollerade Arbetsmiljöverket 23 vindkraftverk som var mellan 75 och 120 meter höga från 11 olika tillverkare. Målet med projektet var att kontrollera att de var säkra så att ingen arbetstagare skulle bli sjuk eller skada sig på grund av arbetet. Projektet bestod dels av marknadskontroll riktad mot tillverkare av vindkraftverk och dels arbetsmiljöinspektion riktad mot ägare av vindkraftverk. Arbetsmiljöverket har efter projektet följt upp och kontrollerat att de kravställda bristerna i arbetsmiljöinspektionerna har åtgärdats. Ett par överklagandeprocesser i domstol pågår fortfarande, varav en i Högsta förvaltningsdomstolen. Arbetsmiljöverket har vidare vidtagit skyddsklausulsanmälningar gällande samtliga kontrollerade tillverkare som hade brister och väntar på beslut från Europeiska kommissionen. 

Regeringen anser att det är viktigt med en god regelefterlevnad och effektiv marknadskontroll. Att EU:s produktregler följs är både en fråga om att säkerställa en hög skyddsnivå och att främja rättvis konkurrens. En god ordning på produktmarknaden är ett verktyg för en arbetsmiljö med enbart säkra produkter på våra arbetsplatser. En stärkt och förbättrad marknadskontroll bidrar till ökad tillväxt genom en bättre fungerande inre marknad. Regeringens ambition är ett regelverk som fortsatt främjar säkra produkter för användare, inkluderat arbetstagare och konsumenter.

Stockholm den 2 december 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.