Turkiets försök till medlemskap i EU

Skriftlig fråga 2020/21:656 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Lördagen den 21 november 2020 höll det styrande AK-partiet sin kongress, och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan varnade Bryssel för att låta sig manipuleras i fråga om de allt allvarligare territoriella spänningar som beror på naturgasfyndigheter i östra Medelhavet. Erdoğan meddelade att han förväntar sig att EU kommer att släppa de sanktioner mot turkiska medborgare och intressen som införts på grund av olika tvistefrågor samt att han planerar att bygga Turkiets framtid tillsammans med Europa. De senaste åren har Turkiets kontakter med EU varit ansträngda, och förhandlingar om ett turkiskt EU-inträde är långt borta.

Att Erdoğan ena stunden talar om en gemensam framtid för att i nästa stund skicka ut en varning mot Europa ser jag som allvarligt. Samtidigt har Turkiet tydligt visat sitt stöd till terrororganisationen Daish, bland annat genom att köpa olja från terrororganisationen, vilket har varit terrorgruppens främsta inkomstkälla. Vi vet också att utländska jihadister har använt Turkiet som transitland för att kunna nå sitt så kallade kalifat och ansluta till terrorgruppen Daish samt att man har valt att hjälpa Daishsoldater på turkiska sjukhus. Allt detta har underlättat för terrororganisationen.

Men vi har även sett att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet inte är något som är viktigt i Turkiet. Den turkiska regimen begår ständigt brott mot mänskliga rättigheter samtidigt som den falskeligen beskyller demokratiska organisationer som försvarar mänskliga rättigheter för att vara terrorister.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen rörande Turkiets försök till medlemskap i EU, och på vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att stärka de mänskliga rättigheterna i Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:656 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:656 av Sara Gille (SD) Turkiets försök till medlemskap i EU

Sara Gille har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen arbetar rörande Turkiets försök till medlemskap i EU, och på vilket sätt jag och regeringen arbetar med att stärka de mänskliga rättigheterna i Turkiet.

Jag har redogjort för regeringens syn på den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Turkiet bland annat i svaren på frågorna 2020/21:125 av Håkan Svenneling, 2020/21:35 av Amineh Kakabaveh, 2019/20:1857 av Sara Gille, 2019/20:1806 av Amineh Kakabaveh, 2019/20:1725 av Björn Söder.

Med anledning av utveckligen i Turkiet har Turkiets EU-närmande helt avstannat. I rådets slutsatser från 2019 konstaterades återigen att Turkiet rör sig allt längre bort från EU, och att förhandlingar om EU-medlemskap därför inte är aktuella. Detta står regeringen fortsatt bakom.

Regeringen ser med stort allvar på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst den bristande respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Det är inte acceptabelt att oppositionspolitiker och människorättsförsvarare frihetsberövas på godtyckliga grunder. Yttrande- och åsiktsfrihet samt fri opposition är en förutsättning för ett pluralistiskt och demokratiskt samhälle.

Detta är vi tydliga med gentemot turkiska företrädare och jag tog även upp detta vid mitt möte med Turkiets utrikesminister i Ankara i oktober. Jag framhöll den utsatta situationen för folkvalda representanter, särskilt kurdiska politiker, och för journalister, människorättsförsvarare, personer som tillhör minoriteter och fackliga företrädare. I Ankara träffade jag även partiledarna för oppositionspartierna HDP och CHP, och samtalade med civilsamhällesorganisationer som verkar för att förbättra situtationen för mänskliga rättigheter i Turkiet.

Inom ramen för Sveriges bilaterala reformstöd stödjer vi det civila samhället, media och andra förändringsaktörer.

Stockholm den 2 december 2020 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.