Till innehåll på sidan

Irans behandling av konvertiter till kristendomen

Skriftlig fråga 2020/21:657 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I juli 2017 dömdes Zaman Fadaee av den muslimska regimen i Iran, tillsammans med tre andra kristna konvertiter, till tio års fängelse. De anklagades för att ha organiserat huskyrkor och främjat sionistisk kristendom. Fadaee dömdes även för att ha spridit regimkritisk propaganda. Hans straff reducerades senare till sex års fängelse.

De dömda placerades på det ökända fängelset Evin i huvudstaden Teheran. Amnesty International har vid flera tillfällen rapporterat om hur den muslimska ledningen ignorerar de mänskliga rättigheterna och fångar på Evin utsätts för tortyr.

Nyligen gavs Fadaee tillfällig frigång på fem dagar, då han uppvisat symptom på covid-19. Nu rapporterar Jerusalem Post den 18 november att han dömts till 80 piskrapp för att ha tagit nattvard och därmed druckit vin, vilket strider mot muslimsk sharialag.

I Iran är det olagligt för muslimer att dricka alkohol, men det är tillåtet för religiösa minoriteter. Dock erkänner Iran ofta inte tidigare muslimer som konverterat till kristendom som kristna, skriver Christian Post den 19 november.

Irans övergrepp på konvertiter till kristendomen är givetvis helt oacceptabla och måste fördömas av omvärlden. Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att ta upp frågan om Irans behandling av konvertiter till kristendomen vid samtal med den iranska regeringen, och vad kommer ministern i så fall att framföra?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:657 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:657 av Björn Söder (SD) Irans behandling av konvertiter till kristendomen

Björn Söder har frågat mig om jag avser att ta upp frågan om Irans behandling av konvertiter till kristendomen vid samtal med den iranska regeringen, och vad jag i så fall kommer att framföra.

Regeringen ser med fortsatt stort allvar på situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran. Regeringen tar återkommande upp mänskliga rättigheter, inklusive åtnjutandet av mänskliga rättigheter för etniska och religiösa minoriteter, i kontakter med Iran. Så var även fallet under utrikesminister Zarifs besök i Sverige i augusti 2019.

UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran, som publicerades i december 2019, beskriver att kristna konvertiter förföljs i Iran. Rapporten noterar att Iran belagt konvertering från islam till en annan religion med dödsstraff, även om utdömandet av dödsstraff i sådana fall numera är dock sällsynt.

Regeringen arbetar även systematiskt och löpande med situationen för Irans minoriteter i olika internationella fora. Sverige är genom EU bland annat aktivt i förhandlingarna av en årlig resolution i FN:s generalförsamlings tredje utskott om situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Årets resolution antogs av FN:s generalförsamling den 18 november och utrycker bland annat oro för situationen för personer som tillhör kristna minoriteter i Iran. Det är för Sverige, liksom det är för EU, viktigt att denna resolution även fortsatt tydligt tar upp situationen för personer som tillhör religiösa minoriteter i Iran.

Sverige kommer att fortsätta vara en drivande och tydlig röst för respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran - inklusive för personer som tillhör kristna minoriteter eller andra minoriteter.

Stockholm den 2 december 2020 –

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.