Kommunikation mellan myndigheter och UD

Skriftlig fråga 2020/21:658 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-23
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Dagens industri har avslöjat att Säkerhetspolisens chef brutit mot grundlagen när myndigheten kom med kravet att stänga ute Huawei från den svenska 5G-utbyggnaden.

Enligt regeringsformsbestämmelsen får inte en myndighetschef agera på ett sätt som kan påverka relationen till ett annat land, utan att först informera utrikesministern – vilket Säpochefen inte gjorde, rapporterar DI.

DI har inte kunnat hitta något i kommunikationen mellan Säpo och UD som tyder på att utrikesministern blev informerad.

Jag instämmer i Säpos krav på att utestänga Huawei från den svenska 5G-utbyggnaden och tror att de flesta anser att Säpo agerat rätt i bedömningen, men givetvis måste lagen följas med att kommunikationen fungerar mellan Säpo och UD.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Stämmer DI:s påstående om att ministern inte blivit informerad, och vilka åtgärder tänker ministern i så fall vidta för att säkerställa kommunikationen mellan myndigheter och UD?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:658 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:658 av Björn Söder (SD) Kommunikation mellan myndigheter och UD och fråga 2020/21:665 av Hans Wallmark (M) Information från myndigheter avseende 5G-utbyggnaden

Björn Söder har ställt frågor till mig med anledning av en artikel i tidningen Dagens Industri. Björn Söder vill veta om det stämmer att Säkerhetspolischefen Klas Friberg inte informerat mig om myndighetens krav på att Huawei inte skulle få delta i utbyggnaden av det s.k. 5G-nätet i Sverige. Björn Söder har också frågat mig vilka åtgärder jag i så fall tänker vidta för att säkerställa kommunikationen mellan myndigheterna och Utrikesdepartementet. Vidare har Hans Wallmark frågat mig om jag fått information om eller diskuterat Försvarsmaktens eller Säkerhetspolisens yttranden till Post- och telestyrelsen inför det beslut kring 5G-utbyggnaden som meddelades den 20 oktober 2020. Jag besvarar frågorna samlat.

Enligt 10 kap. 13 § regeringsformen ska chefen för det departement som har hand om utrikesärendena hållas underrättad när en fråga som är av betydelse för förhållandet till en annan stat eller till en mellanfolklig organisation uppkommer hos en statlig myndighet.

Det är Post- och telestyrelsen som prövar frågor om tillstånd att använda radiosändare. I det här fallet underrättade Post- och telestyrelsen den 13 oktober 2020 Utrikesdepartementet om sin avsikt att besluta om ett särskilt tillståndsvillkor och att kommunicera detta med berörda parter den 14 oktober. Departementet besvarade underrättelsen den 14 oktober.

Stockholm den 2 december 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.