Elförsörjningen i Västmanland

Skriftlig fråga 2020/21:66 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-16
Överlämnad
2020-09-17
Anmäld
2020-09-18
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Tillgången till en stabil elförsörjning är återigen aktuell. Under sommaren har vi sett hur kol- och oljekraftverket i Karlshamn dragit igång för att elen inte längre räcker till i södra Sverige.

I veckan har vi återigen kunnat läsa hur södra Sverige drabbats av elproblem på grund av kapacitetsbrist i elnätet.

Vi vet sedan tidigare att samma sak även hänt i Mälardalen och att Västerås tappade en mycket viktig företagsetablering för att kraftöverföringen var osäker; en etablering som hade gynnat jobb och välfärd i en för Sverige mycket viktig region.

Framtidens viktiga investeringar och etableringar riskeras utan en stabil elförsörjning. Morgondagens infrastruktur kommer inte att fungera, och Sverige missar sina viktiga klimatmål för att energipolitiken inte fungerar

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa elförsörjningen i Västmanland på sikt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:66 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I2020/

02335/E

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:66 av Åsa Coenraads (M)
Elförsörjningen i Västmanland

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa elförsörjningen i Västmanland på sikt.

En robust el- och energiförsörjning med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle och för klimatomställningen med ökad elektrifiering.

Jag är glad för att vi varit framgångsrika med att locka till oss industri till Sverige, såsom Northvolt, Facebook och Google. Jag tror att framgångsfaktorer bland annat finns att hitta inom elsektorn där vi har hög leveranssäkerhet och tillgång till el från i huvudsak icke fossila källor.

Sverige har historiskt stora elöverskott. Jag är medveten om att det finns platser i Sverige där elnätens kapacitet i dag inte klarar av anslutning av nya industrier utan att det krävs nätförstärkningar. Svenska kraftnät kommer mot bl.a. denna bakgrund att investera 17 miljarder kronor de kommande tre åren jämfört med knappt 7 miljarder kronor den senaste treårsperioden.

Samtidigt kan ingen förvänta sig att det alltid och överallt ska finnas utrymme för att ansluta nya stora elförbrukare till elnätet. Eftersom elnäten i slutänden bekostas av användarna skulle ett sådant elnät bli orimligt dyrt för konsumenter och industri.

Regeringen och nätföretagen i Malmö och Stockholm tog förra hösten gemensamt ett initiativ för att säkerställa kapaciteten i Malmö och Stockholm, både på kort- och lång sikt. Regeringen gav samtidigt Energimarknadsinspektionen i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder för att säkerställa kapaciteten i andra delar av Sverige. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober. Regeringen kommer att analysera förslagen i syfte att säkerställa att ansvariga aktörer vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa att det finns kapacitet till befintliga kunder samt att tillkommande kunder får el inom rimlig tid.

Stockholm den 23 september 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.