Till innehåll på sidan

Statsministerns ledning av det säkerhetspolitiska rådet

Skriftlig fråga 2020/21:668 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-24
Överlämnad
2020-11-24
Anmäld
2020-11-25
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

5G-nätets utbyggnad står högt på dagordningen i Sverige såväl som i övriga EU och världen. Under året som gått har säkerhetsfrågorna och aspekter kopplade till Sveriges integritet präglat diskussionerna. Flera länder har redan fattat beslut med beaktande av de säkerhetspolitiska aspekterna.

I regeringen har flera olika statsråd ansvar för olika aspekter av 5G-frågan, något som framfördes av statsrådet Ygeman i riksdagen den 3 november, i interpellationsdebatten om säkerhetsrisker med införandet av 5G-nätet. Således tydliggörs viktiga frågor om regeringens samordning, ledning och hantering av centrala säkerhetspolitiska ärenden.

5G-frågan berör säkerhetspolitik i vid bemärkelse och behöver samtidigt hanteras på ett sammanhållet sätt. Eftersom statsministern leder det säkerhetspolitiska rådets arbete, vilket inrättats för att regelbundet samordna hanteringen av frågor som rör Sveriges säkerhet i bred bemärkelse, är det således relevant att veta vad statsministern har fått för information samt hur statsministern därefter agerat.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Har statsministern i det säkerhetspolitiska rådet, och som ledare för rådet, fått information om eller diskuterat Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens yttranden till PTS inför det beslut kring 5G-utbyggnaden som meddelades den 20 oktober?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:668 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:667 Information från myndigheter avseende 5G-utbyggnaden och fråga 2020/21:668 Statsministerns ledning av det säkerhetspolitiska rådet, båda av Hans Wallmark (M).

Hans Wallmark har frågat mig om jag har fått information om eller diskuterat Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens yttranden till Post- och telestyrelsen (PTS) inför det beslut kring 5G-utbyggnaden som meddelades den 20 oktober. Hans Wallmark har även frågat statsministern om han i det säkerhetspolitiska rådet, och som ledare för rådet, fått information om eller diskuterat Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens yttranden till PTS inför det nämnda beslutet. Frågan till statsministern har överlämnats till mig. Jag väljer att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

I enlighet med den ändring i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation som trädde i kraft den 1 januari 2020 får tillstånd att använda radiosändare endast beviljas om det kan antas att radioanvändningen inte kommer att orsaka skada för Sveriges säkerhet. Ett tillstånd att använda radiosändare kan också förenas med villkor som innehåller krav som är av betydelse för Sveriges säkerhet. I samband med handläggningen av tillståndsärenden ska PTS samråda med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten för att klarlägga om det finns anledning att avslå en ansökan eller förena tillståndet med villkor.

PTS har löpande hållit Infrastrukturdepartementet informerat om förberedelserna för genomförandet av auktionen. Det är dock viktigt att understryka att det ankommer på myndigheten att självständigt tillämpa den lagstiftning som riksdagen beslutat.

Det säkerhetspolitiska rådet är ett forum för information och diskussion rörande strategiska säkerhetspolitiska frågor. Cybersäkerhetsfrågor och utvecklingen av 5G har därför diskuterats i rådet. Någon information, eller diskussion, om Försvarsmaktens och Säkerhetspolisens yttranden till PTS inför PTS beslut har inte förekommit i det säkerhetspolitiska rådet.

Stockholm den 2 december 2020

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.