Långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin

Skriftlig fråga 2020/21:678 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-24
Överlämnad
2020-11-25
Anmäld
2020-11-26
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har varit ett problem under många år. Det finns tydliga brister i tillgänglighet på många håll i landet, och i vissa regioner hinner personalen i snitt endast med att ta emot 1,5 barn per anställd och dag. Detta framkom i en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner i somras.

Problematiken med långa väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin är således inte ett nytt fenomen. År 2017 kunde ingen av landets 21 regioner leva upp till vårdgarantin, som innebär att ett besök ska äga rum inom 30 dagar efter den första kontakten med vården. Det finns också stora regionala skillnader när det gäller väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin.

I en IVO-rapport från 2018 vittnar både personal och föräldrar om dålig samordning. Elevhälsa, socialtjänst, BUP och barnläkarmottagningar arbetar inte gränsöverskridande, vilket skapar en splittrad och osammanhängande vårdprocess. Långa väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin beror bland annat på att behovet av vård har ökat. I och med rådande covid-19-pandemi finns det också risk för att vårdbehovet kan komma att eskalera, då den kris vi befinner oss i kan påverka barns och ungas psykiska hälsa negativt. Pandemin innebär också att viktig vård måste skjutas upp, vilket kan leda till att det senare vårdbehovet blir större och mer omfattande. 

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Avser ministern att ta till ytterligare åtgärder för att komma till rätta med de långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, då särskilt med anledning av covid-19-pandemins möjliga effekter på barns och ungas psykiska hälsa?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:678 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:678 av Clara Aranda (SD)
Långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin

Clara Aranda har frågat mig om regeringen avser ta till ytterligare åtgärder för att komma till rätta med de långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, då särskilt med anledning av covid-19-pandemins möjliga effekter på barns och ungas psykiska hälsa.

Regeringen har genomfört kraftfulla åtgärder för att minska köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Under 2020 gjorde regeringen en historisk satsning på psykisk hälsa och suicidprevention och fördelar 2,2 miljarder kronor för detta ändamål. Merparten av medlen fördelas till regioner och kommuner för att stärka deras arbete. På fem år har den statliga satsningen på psykisk hälsa mer än fördubblats.

Trots regeringens satsningar har barn- och ungdomspsykiatrin haft svårt att nå upp till målen för vårdgarantin. Covid-19-pandemin har ännu inte påverkat barn- och ungdomspsykiatrins tillgänglighet. Andelen barn och unga som behöver vänta lägre än trettio dagar för en första bedömning inom BUP har inte har ökat under 2020, jämfört med under 2019.

En framgångsfaktor för att barn- och ungdomspsykiatrins tillgänglighet inte påverkats negativt under covid-19-pandemin är vårdens goda omställningsförmåga. Regionerna har varit snabba att ersätta fysiska besök med digitala. Regeringen har bidragit till vårdens omställning genom att tilldela regionerna 24 miljoner kronor i syfte att utveckla och stärka digitala kontakt möjligheterna till verksamheter som möter patienter med psykisk ohälsa.

Regeringen har under 2020 även tillsatt en delegation för ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården. Delegationens arbete för att långsiktigt öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Regeringen har även tillsatt utredningen En sammanhållen god och nära vård för barn och unga ska bland annat bedöma hur barn och unga med lättare psykisk ohälsa ska kunna erbjudas ändamålsenligt stöd i högre utsträckning än vad som sker i dag.

Socialstyrelsen har även lämnat förslag på hur myndigheten kan stödja regionernas hantering av uppdämda vårdbehov orsakade av utbrottet av covid-19.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.