Hantering av covidsjuka äldre

Skriftlig fråga 2020/21:679 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-24
Överlämnad
2020-11-25
Anmäld
2020-11-26
Svarsdatum
2020-12-02
Sista svarsdatum
2020-12-02
Besvarad
2020-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När pandemin på allvar drog över Sverige i våras var det med fasa som vi såg hur smittan också kom in på äldreboenden och till seniora medborgare med hemtjänst. Sorgligt nog var det en naturlig konsekvens av regeringens påstådda strategi. Likväl är det en fruktansvärd tragedi och ett tydligt svek mot bakgrund av den uttalade ambitionen skydda denna sköra grupp extra mycket.

Faktum är dock att vittnesmålen om hur äldre bokstavligt talat sorterades bort inom sjukvården duggade tätt under våren. Vi kunde se och höra hur äldre slentrianmässigt nekades något så basalt som sjukvård, för att i stället bli nedsövda med morfin, som försämrade syretillförseln ytterligare. Äldre skulle helt enkelt inte ta plats i sjukhusen, och nära anhöriga fick höra att det inte fanns något att göra (i några fall lyckades anhöriga dock, tack vare ett ihärdigt tjatande, rädda livet på närstående). En rad riskgrupper fick uttryckligen höra att de inte skulle få någon sjukhushjälp om de drabbades av covid-19, enbart för att de tillhörde en viss riskkategori.

Undertecknad lyfte, efter veckor av förtvivlan, detta med socialministern, dock med föga resultat. Trots omfattande vittnesmål menade ministern på att hon litade på att alla fick en personlig medicinsk bedömning och rätt vård, varför hon också var passiv. I dag vet vi att så inte var fallet. Detta bekräftas således också av IVO, som menar att bristerna var mycket allvarliga: En av fem av patienter på särskilda boenden fick inte någon individuell läkarbedömning alls. Därtill menar IVO att ställningstaganden om och genomförande av vård i livets slutskede inte skett i enlighet med gällande regelverk för äldre som bor på äldreboende.

Socialministern och övriga regeringen har konsekvent valt att slå från sig ansvaret under denna pandemi, och vi ser hela tiden hur man skyller misstag eller passivitet på andra aktörer. Så lär även ske denna gång, vilket gör det extra intressant att fundera över vad ministern anser sig ha för roll, som högsta ansvarig i landet på området, med vetskapen om att någons närstående lämnats att dö – helt i onödan och i strid med rådande regelverk.

Nu är vi, Folkhälsomyndighetens bristande analyser till trots, inne i en andra våg.

Mot bakgrund av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att säkerställa att riskgrupper får individuell vård och behandling som exempelvis syrgas efter behov?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:679 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:679 av Markus Wiechel (SD) Hantering av covidsjuka äldre och 2020/21:680 av Sara Gille (SD) Säkerheten för våra äldre under covid-19-pandemin

Markus Wiechel har frågat mig hur jag avser att agera för att säkerställa att riskgrupper får individuell vård och behandling som exempelvis syrgas efter behov. Vidare har Sara Gille frågat mig på vilket sätt jag och regeringen ämnar stärka vården för våra äldre samt förhindra ytterligare brister inom denna vård.

Regeringen tar missförhållanden på största allvar. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fick redan i april i uppdrag att särskilt analysera vad covid-19 innebär för kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg.

Den 24 november 2020 presenterade IVO resultatet av sin granskning av regionernas vård och behandling på särskilda boenden under covid-19-pandemin. Tillsynen har utgått från landets 1700 särskilda boenden och IVO har gått vidare med en fördjupad granskning utgående från 98 boenden. IVO konstaterar bl.a. att omkring 20 procent av patienterna på dessa 98 boenden inte fick en individuell läkarbedömning. Det är mycket allvarligt. IVO:s bedömning inom ramen för granskningen är att lagstiftningen är tydlig. Medicinsk bedömning av läkare är uteslutande ett regionalt uppdrag. Var och en av oss har rätt till en individuell bedömning av våra medicinska behov, oavsett hur gamla vi är och oavsett om vi bor på ett särskilt boende. Här har regionerna brustit. Det är viktigt att samtliga regioner tar detta på allvar och genomför nödvändigt förändringsarbete. Jag förväntar mig att detta redan är igång.

Med det sagt utesluter jag och regeringen inte att det kan finnas behov av lagändringar. I mitten på december kommer Coronakommissionen att presentera en första delredovisning som just handlar om smittspridningen inom vård och omsorg om äldre. Delredovisningen kommer att ge oss viktiga slutsatser inför eventuella vidare åtgärder.

Stockholm den 2 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.