Syriers möjlighet till återvandring

Skriftlig fråga 2020/21:721 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-26
Överlämnad
2020-11-27
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Allt fler syriska flyktingar väljer att flytta tillbaka till sitt hemland, vilket är en fullt naturlig följd av att stridigheterna upphört i större delen av landet. De gör detta i syfte att bygga upp det liv de en gång tvingades lämna bakom sig och som nu slagits i spillror. Det är naturligtvis oerhört positivt att många känner sig redo att bistå i återuppbyggnaden av landet, men ändå finns det de som trots en stark vilja att flytta dit inte gör det på grund av alla svårigheter som en återetablering skulle innebära. Att underlätta för dessa att återvända kan vara en av de största humanitära insatserna, då det kanske är det absolut mest effektiva sättet att bistå ett land i kris, samtidigt som vi går deras vilja till mötes.

Vid en internationell konferens i Damaskus om återvändande av flyktingar var det tydligt att den syriska regimen även aktivt verkade för att fler av de över 5,6 miljoner syrier som flytt landet skulle komma tillbaka för att bistå i återuppbyggandet av landet. Samtidigt menade regimens företrädare att andra länder på olika sätt försvårade för människor att återvända, vilket naturligtvis är ett stort problem. Det råder nog inget tvivel om att de tuffa sanktioner som riktas mot landet inte bara slår mot regimen utan även mot den civila återuppbyggnaden, då inte minst mot nödvändiga infrastrukturprojekt.

Med anledning av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att Sverige eller det internationella samfundet ska underlätta för syrier att återvandra till sitt hemland, och vilka åtgärder kommer ministern i så fall att vidta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:721 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:721 av Markus Wiechel (SD) Syriers möjlighet till återvandring

Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att verka för att Sverige och det internationella samfundet ska underlätta för syrier att återvandra till sitt hemland och vilka åtgärder jag i så fall kommer att vidta.

Wiechel skriver att 5,6 miljoner syrier flytt landet sedan konfliktens början. Siffran är sannolikt högre än så. FN uppskattar att den verkliga siffran – enbart i regionen – kan vara så hög som 7,1 miljoner och då är exempelvis inte de 1,18 miljoner syrier som sökt asyl i EU inräknade. Man ska inte heller glömma de 6,2 miljoner syrier som än idag lever som internflyktingar inne i sitt eget land. Dessa människor har en rättighet att få återvända till sina hem. Tyvärr är hindret för att återvända många gånger detsamma som orsaken till att de tvingats att fly – den syriska regimens förtryck och ödeläggelse av landet.

Wiechel skriver vidare att allt fler syriska flyktingar väljer att flytta tillbaka till sitt hemland. Tyvärr är även detta en sanning med modifikation. Sedan 2016 har 260 000 syrier återvänt men takten har avstannat och siffran för 2020 ser enligt FN:s flyktingorgan (UNHCR) ut att bli lägre än förra året och året dessförinnan. Denna relativt begränsade återvandring sker också i en kontext där människor fortsatt tvingas att fly undan den syriska regimen och dess allierade, i de sistnämndas strävan att få till ett militärt slut på konflikten. Upp emot en miljon civila tvingades på flykt i Idlib, i nordvästra Syrien, enbart mellan december 2019 och mars 2020.

Erfarenheten för de personer som faktiskt har återvänt från grannländerna till Syrien illustrerar med all önskvärd tydlighet varför så få syrier som flytt genomför samma resa. Återvändare berättar om en process kantad av hinder och hot, i form av påtvingad värnplikt, godtyckliga frihetsberövanden, försvinnanden, tortyr eller diskriminerande behandling på arbets- och bostadsmarknaden. Återvandrande flyktingar har i flera fall funnit sitt hus konfiskerat eller raserat.

Regimens företrädare tar inga trovärdiga steg för att förbättra denna situation, trots att det internationella samfundet tydligt kommunicerat vad landet behöver göra för att en organiserad återvandring ska bli möjlig. Det handlar exempelvis om att få lagar på plats som skyddar återvändare och deras rättigheter samt att dessa genomförs på ett värdigt och säkert sätt.

Det var bland annat bristen på faktiska försök från regimens sida att vidta trovärdiga åtgärder för att möjliggöra återvandring som ledde till att så pass få länder och organisationer deltog vid den konferens som Weichel hänvisar till och som anordnades av Syrien och Ryssland i november. Ingen EU-medlemsstat deltog och FN hade en närvaro endast i egenskap av observatör.

Sverige är starkt engagerat för att förbättra levnadsförhållandena i Syrien. Under perioden 2011-2020 har Sverige bidragit med över 3,2 miljarder SEK i humanitärt stöd till landet. Via regeringens regionala strategi för Syrienkrisen har Sverige därtill bidragit med 1,8 miljarder SEK för att stärka människors förmåga att hantera de svåra förhållandena både i Syrien och i de samhällen i grannländerna dit många flytt. Via vårt omfattande kärnstöd till FN-systemet bidrar vi också till det arbete som görs för att underlätta för de flyktingar som vill återvandra. Men för att en säker och värdig återvandring ska bli möjligt kommer det att krävas att den syriska regimen ändrar sitt beteende. Ska återvandringen bli långsiktigt hållbart krävs också en lösning på konflikten, i linje med FN:s säkerhetsrådsresolution 2254.

För syriska medborgare som vill återvandra från Sverige finns det möjlighet att ansöka om återvandringsbidrag. Bidraget syftar till att underlätta återvandring för personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar och andra skyddsbehövande eller som har tagits ut på flyktingkvoten.

I de fall en syrisk medborgare har sökt asyl i Sverige och bedömts inte vara i behov av skydd samt har meddelats ett beslut om avvisning eller utvisning, är dock personen i fråga skyldig att återvända till Syrien.

Stockholm den 9 december 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.