Till innehåll på sidan

Säkerhet för personer som flytt till Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:734 av Magnus Jacobsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-27
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag har vid flera tillfällen samtalat med personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige men som upplever att deras gamla länder fortsätter att spionera på dem samt trakassera dem via indirekta och direkta hot. En del av detta har dokumenterats via medier, till exempel Eritreas krav på skatt från före detta medborgare som numera bor i Sverige. Kinas inblandning i Sveriges inre angelägenheter är också väl dokumenterade. Men under senare tid har jag också kontaktats av enskilda personer från Iran som känner sig hotade av regimen i Iran. Man hotar att skada släktingar som bor kvar i Iran om man deltar i den svenska debatten och informerar om hur situationen är i Iran.

Det oacceptabelt om det är så att förtryckarregimer hotar och trakasserar svenska medborgare.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att öka tryggheten för dem som i vårt land förföljs eller trakasseras av den regim som de tidigare har lämnat?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:734 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:734 av Magnus Jacobsson (KD)
Säkerhet för personer som flytt till Sverige

Magnus Jacobsson har frågat Morgan Johansson vilka åtgärder regeringen har vidtagit för att öka tryggheten för dem som i vårt land förföljs eller trakasseras av den regim som de tidigare har lämnat.

Frågan har överlämnats till mig.

Alla individer i Sverige ska vara fria att kunna utöva sina grundläggande fri- och rättigheter, oavsett om man är född här eller har flytt hit från ett annat land. Olovlig underrättelseverksamhet mot person, så kallat flyktingspionage, underminerar den demokratiska processen och utgör ett mycket allvarligt hot mot vårt samhälle. Det är helt oacceptabelt och en fråga som regeringen tar på stort allvar.

Att bekämpa flyktingspionage är en viktig del av Säkerhetspolisens uppdrag. Sedan 2014 har anslagen till myndigheten ökat med dryga 50 procent, vilket har skapat bättre förutsättningar för bekämpningen av bland annat flyktingspionage. Under senare år har också Säkerhetspolisens arbete resulterat i att flera personer åtalats och dömts för olovlig underrättelseverksamhet mot person.

En stor del av arbetet sker i form av förebyggande åtgärder. Säkerhetspolisen har en kontinuerlig dialog med utsatta grupper och samverkar med organisationer och myndigheter i syfte att öka kunskapen om och medvetenheten kring de hot och trakasserier främmande makt kan utöva mot utsatta individer. Ökad kunskap och medvetenhet minskar risken för att exempelvis myndighetsanställda ovetandes tillhandahåller information som kan användas av främmande makt för att hota och trakassera individer i Sverige. På så sätt mobiliseras olika delar och nivåer i samhället för att bemöta det hot som flyktingspionage utgör.

Jag följer noga Säkerhetspolisens arbete. Det är viktigt att myndigheten har tillgång till effektiva redskap i sitt arbete. Jag och regeringen kommer aldrig att acceptera att främmande makt försöker påverka grundlagsfästa fri- och rättigheter i Sverige. Att värna demokratiska värderingar är vår yttersta uppgift.

Stockholm den 9 december 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.