Till innehåll på sidan

Kompetensförsörjning för att klara säkerhetsskyddsarbetet

Skriftlig fråga 2020/21:741 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Säkerhetspolisen rapporterade i somras att vissa myndigheter måste förbättra sitt arbete med säkerhetskänsliga uppgifter för att möta hotbilder. Samtidigt med detta ser Säkerhetspolisen också hur andra länders intresse för Sverige har ökat under de senaste åren. Både från FRA och Säpo kan vi ta del av uppgifter att främmande makt ständigt utför aktiviteter för att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter från Sverige. Detta är också något som stärkts; både intensiteten från främmande makt men även sårbarheten har ökat till följd av teknikutveckling, så gapet mellan skydd och hot bara ökar.

På ett utskottssammanträde i november i år ställde jag en fråga till Säkerhetspolisen om Sverige har tillräcklig kompetens för att möta det arbete som behöver görs runt om i Myndighets- och Kommunsverige. De menade att kompetens var en trång sektor och att många olika myndigheter slåss om samma få personer. Det behövs fler människor som är svenska medborgare, som har teknik och/eller matematikutbildning och som klarar en diger säkerhetskontroll.

Nu under hösten har MSB identifierat behov av en tydligare styrning av de statliga myndigheternas informationssäkerhetsarbete och gett ut ett föreskriftspaket som ställer krav på att statliga myndigheter ska bedriva ett systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete och rapportera it-incidenter som allvarligt kan påverka säkerheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet människor med rätt kompetens för säkerhetsskyddsarbete i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:741 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på fråga 2020/21: 741 av Alexandra Anstrell (M)
Kompetensförsörjning för att klara säkerhetsskyddsarbetet

Alexandra Anstrell har frågat ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans vilka åtgärder hon avser att vidta för att öka antalet människor med rätt kompetens för säkerhetsskyddsarbete i Sverige.

Frågan har överlämnats till mig.

Kunskapen om informations- och cybersäkerhet behöver öka generellt i samhället. Säkerhetsskyddet, det vill säga skyddet av det mest skyddsvärda, behöver stärkas. Allt detta kräver en fungerande kompetensförsörjning. Sverige har spetskompetens på området informations- och cybersäkerhet. Det är viktigt och bra. Men vi behöver också ha en bredd av kompetens och utbildning på området för att Sverige ska hänga med i utvecklingen och upprätthålla ett starkt skydd för de mest skyddsvärda verksamheterna.

Regeringen vidtar och har vidtagit ett stort antal åtgärder för att utveckla samhällets informations- och cybersäkerhet. Vi formulerade den första nationella informations- och cybersäkerhetsstrategin (skr. 2016/17:213). En av målsättningarna i strategin är att bland annat statliga myndigheter, kommuner och regioner ska ha kännedom om hot och risker, ta ansvar för sin informationssäkerhet och bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. I strategin konstateras även att behovet av kompetent personal inom informationssäkerhetsområdet är stort.

På regeringens uppdrag har myndigheterna i Samverkansgruppen för informationssäkerhet tagit fram en Nationell handlingsplan för samhällets informations- och cybersäkerhet för åren 2019–2022. Handlingsplanen innehåller ett stort antal åtgärder som myndigheterna nu genomför enskilt eller tillsammans med andra. Bland annat ska Försvarets radioanstalt (FRA), Säkerhetspolisen och Försvarsmakten tillsammans utveckla förutsättningar för kompetensförsörjning. En annan av åtgärderna är att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska genomföra en förstudie rörande kompetensförsörjning inom informations- och cybersäkerhetsområdet för samhället. Förstudien är snart klar och kommer att tillgängliggöras inom kort.

I betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) konstateras också att det är centralt att såväl verksamhetsutövare som tillsynsmyndigheter kan anställa personal som har tillräcklig kompetens om säkerhetsskydd och övrig relevant expertis.

Regeringen har också gett Universitetskanslersämbetet och Tillväxtverket i uppdrag att tillsammans analysera och föreslå hur kompetensförsörjningen av digital spetskompetens kan utvecklas både kort- och långsiktigt. Uppdraget ska slutredovisas i oktober 2022.

Regeringen har alltså redan vidtagit ett antal åtgärder. Men vi kommer inte att nöja oss med detta. Jag kommer att fortsätta följa frågan och om det behövs är jag beredd att överväga ytterligare initiativ.

Stockholm den 9 december 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.