Bolagsmålvakter

Skriftlig fråga 2020/21:743 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det förekommer problem med så kallade bolagsmålvakter, vilka agerar som ansiktet utåt i bolag på uppdrag av den verkliga ägaren.

Ekobrottsmyndigheten och Kronofogdemyndigheten arbetar sedan något år på ett nytt sätt för att förhindra förekomsten av bolagsmålvakter. Detta med en metod som innebär att målvakterna får näringsförbud även då de inte står åtalade för brott om myndigheterna kan visa på att målvakten grovt åsidosatt sina skyldigheter som företagare, till exempel genom att de inte betalat rätt skatt och avgifter. Det kan också göras genom att påvisa fall där målvakten suttit i styrelser som gått i konkurs.

Det har rapporterats att myndigheterna genom den nya metoden hoppas på att snabbare kunna ge målvakter näringsförbud och förhindra att de används i flera företag. Det noteras också att det kommer att ta tid att starta upp metodiken. Arbetsmetoden bygger på att samma regelverk används men på annat sätt än tidigare.

Det behöver säkerställas att fungerande metodik möjliggörs, används enhetligt och följs upp för att kunna avgöra om önskade effekter uppnås. Om så inte är fallet behöver eventuellt lagstiftningen förändras för att säkerställa att bolagsmålvakter förhindras att agera.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: 

 

Kommer regeringen att skyndsamt se till att en välfungerande metodik och uppföljning kommer till stånd, och om inte att se över lagstiftningen, för att motverka bolagsmålvakter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:743 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:743 av Mikael Eskilandersson (SD)
Bolagsmålvakter

Mikael Eskilandersson har frågat justitie- och migrationsministern om regeringen skyndsamt kommer att se till att en välfungerande metodik och uppföljning kommer till stånd, och om inte att se över lagstiftningen, för att motverka bolagsmålvakter. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Mikael Eskilandersson har ställt sin fråga i relation till att det har rapporterats att Ekobrottsmyndigheten och Kronofogdemyndigheten genom en ny metod, där samma regelverk används på ett annat sätt än tidigare, hoppas att snabbare kunna belägga målvakter med näringsförbud och förhindra att de används i flera företag.

Regeringens mål är att myndigheterna ska ha en god förmåga att förebygga och förhindra användningen av s.k. målvakter för att dölja brottslighet i såväl bolag som i andra sammanhang, samt att förhindra att människor utnyttjas i sådana syften. Regeringen har de senaste åren genomfört ett stort antal åtgärder på området. En ny lag om ekonomiska föreningar trädde i kraft i juli 2018 med en reglering som är ägnad att motverka att målvakter används i ekonomiska föreningar. I januari 2021 träder en lagändring i kraft i syfte att bl.a. minska användningen av fordonsmålvakter. Regeringen uppdrog i februari 2018 åt Bolagsverket att i dialog med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten utveckla metoder och arbetssätt för att utöka kontrollfunktioner vid bl.a. ändring av företagsföreträdare. Uppdraget slutredovisades till regeringen i december 2018. Bolagsverket vidtog därefter även ytterligare åtgärder i syfte att motverka användningen av målvakter, t.ex. deltog myndigheten under våren 2019 i två informationskampanjer i vilka myndigheten bl.a. berättade om möjligheten att ”spärra sig” från att registreras som företrädare.

Såväl Ekobrottsmyndigheten som Kronofogdemyndigheten kan föra talan om näringsförbud och myndigheterna samarbetar i syfte att, med hjälp av gemensamma och klara rutiner, öka antalet bolagsmålvakter som beläggs med näringsförbud. Jag och regeringen följer utvecklingen på området noga och är även fortsättningsvis beredda att vidta de åtgärder som krävs för att försvåra användningen av företag som verktyg för brott.

Stockholm den 9 december 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.