Slutförvaret av kärnavfall

Skriftlig fråga 2020/21:747 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Instans efter instans har nu givit positiva besked inför beslutet om att etablera ett slutförvar av det svenska kärnavfallet. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns alla de underlag på plats som skulle möjliggöra ett beslut i frågan. Som tillsynsmyndighet på området borde rimligen deras ord väga relativt tungt.

Tyvärr lyser ett beslut i frågan med sin frånvaro, vilket får konsekvenser för Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) redan nästan fulla mellanlager Clab. Om inte ett slutförvar kommer på plats kommer det att krävas stora investeringar för att öka förvaringskapaciteten i brist på slutlig lösning.

Det skapar dessutom osäkerhet för kärnkraftsindustrin, vilket är förknippat med risker, när ett besked dras i långbänk.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

När tror ministern att vi kan vänta ett beslut i fråga om SKB:s slutförvar vid Forsmark?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:747 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:747 av Lars Püss (M)
Slutförvaret av kärnavfall

Lars Püss har frågat mig när jag tror att vi kan vänta ett beslut i fråga om SKB:s slutförvar vid Forsmark.

Frågan om slutförvaret för använt kärnbränsle är en komplex och viktig fråga. Det är också ett av de största miljöärendena i Sverige någonsin.

Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om ett system för slutförvaring av använt kärnbränsle prövas både enligt miljöbalken och enligt lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet. Ansökningarna hanteras samlat i Regeringskansliet och regeringen planerar att besluta om ärendena vid samma tillfälle. Innan besluten kan tas behöver regeringen göra en noggrann bedömning. Samtliga delar som ingår i det sammanhängande systemet, liksom systemet som helhet, behöver granskas ingående. Regeringen måste vara övertygad om att hela systemet är säkert och håller i hundra tusen år.

Därtill är det av stor vikt att hela prövningen och processen för ett slutförvar sker på ett oberoende, transparent och öppet sätt. Det är viktigt för processen och för acceptansen av det framtida slutförvaret att alla berörda får tycka till under prövningens gång. Därför bereds ärendena fortsatt inom Regeringskansliet. Vi analyserar för närvarande om det återstår något vad gäller handläggningen av ärendena enligt såväl miljöbalken som lagen om kärnteknisk verksamhet innan regeringen kan fatta sitt beslut.

Det går för närvarande inte att bedöma när ärendet kommer att avgöras, men arbetet är prioriterat och bedrivs skyndsamt.

Stockholm den 9 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.