Stöd till restauranger

Skriftlig fråga 2020/21:748 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Restaurangbranschen har drabbats särskilt svårt av coronakrisen. Efter en tuff vår ljusnade det i somras, och man anpassade sig på olika sätt. Så kom hösten och en ökad smittspridning, och det senaste förbudet mot att servera alkohol efter klockan 22.00 gör krisen i restaurangbranschen akut. Många ser nu att den period som skulle ha inneburit en stor omsättning helt kommer att utebli. Därmed riskerar många att gå i konkurs och många jobb att gå förlorade.

De snåriga regler som finns för permittering är inte anpassade för en bransch med stor andel deltids- och timanställda och som styrs av daglig efterfrågan, sena arbetspass och om de som var schemalagda efter klockan 22.30 borde berättiga till högre ersättning.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att se över eller ändra stödformerna så att restaurangbranschen kan få bättre stöd för att klara av krisen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:748 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:748 av Katarina Brännström (M)
Stöd till restauranger

Katarina Brännström har frågat mig om jag avser att se över eller ändra stödformerna så att restaurangbranschen kan få bättre stöd för att klara av krisen.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Detta gäller inte minst de företag som, i likhet med många företag inom restaurangbranschen, drabbats hårt av de restriktioner som beslutats för att minska smittspridningen. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. Regeringen kommer att föreslå att flera av de åtgärder som vidtagits för att stötta svenska jobb och företag genom krisen förlängs. Det handlar bland annat om omställningsstöd, korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Omställningsstödet föreslås förlängas till och med december. Det kommer även att vara möjligt med fortsatt förstärkt stöd vid korttidspermittering under ytterligare sju månader, eller som längst till den 30 juni 2021. Det innebär även att företag som använt stödet tidigare under pandemin, men kunnat avsluta korttidsarbetet under en tid, kan gå in i systemet igen från den 1 december 2020. Det föreslås också att anståndstiden ska kunna förlängas med ytterligare ett år för alla som har beviljats s.k. tillfälliga anstånd, samt att anstånd ska kunna beviljas för fler redovisningsperioder.

Regeringen följer utvecklingen noga och är redo att fatta de beslut som krävs för att motverka krisens negativa effekter på företagen och samhället.

Stockholm den 9 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.