Utredning om Sjöfartsverket

Skriftlig fråga 2020/21:754 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Onsdagen den 22 april 2020 beslutade riksdagen om ett tillkännagivande om att regeringen skulle utreda Sjöfartsverkets verksamhet och finansiering för att hitta en bättre organisation än den nuvarande.

Sjöfartsverket är navet inom svensk sjöfart. Det ansvarar för våra sjövägar samt utmärkning, sjökort, isbrytning, lotsning, sjö- och flygräddning med mera. Sjöfartsverket är ett av Sveriges tre kvarvarande affärsverk. Verkets ekonomi är synnerligen ansträngd och staten måste vidta åtgärder för att säkra verksamheten.

Affärsverkets huvudsakliga finansiering sker främst genom uttagande av avgifter från handelssjöfarten medan en mindre del är kopplat till anslag från staten och andra intäkter. Detta finansieringssätt försätter tyvärr Sjöfartsverket i ett så kallat moment 22. När uttaget av avgifter från sjöfarten blir för stort riskerar handelstrafiken i svenska farleder att minska. Aviserade avgiftshöjningar på såväl farleds- som lotsavgifter riskerar att hämma och kanske till och med slå ut svensk sjöfart. Detta förhållande ledde till att trafikutskottet riktade ett tillkännagivande till regeringen i april månad.

Den pågående pandemin har ytterligare försämrat Sjöfartsverkets ekonomi.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka konkreta åtgärder har ministern vidtagit i syfte att tillmötesgå tillkännagivandet från trafikutskottet angående behovet av en utredning om Sjöfartsverkets verksamhet och dess finansiering?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:754 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:754 av Anders Hansson (M) Utredning om Sjöfartsverket

Anders Hansson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag har vidtagit syfte att tillmötesgå tillkännagivandet angående behovet av en utredning om Sjöfartsverkets verksamhet och dess finansiering.

Det är sjöfarten som genom farleds- och lotsavgifter finansierar stora delar av Sjöfartsverkets verksamhet och så har det alltid varit. Det är också Sjöfartsverket som utformar sina avgifter, och bestämmer om och när de ska höjas. Regeringen har i regleringsbrevet enbart bestämt att farledsavgifterna inte ska öka mer än konsumentprisindex.

Sjöfartsverket behöver kontinuerligt justera sina avgifter och därigenom sina intäkter för att möta löpande kostnadsförändringar vilket jag utgår från att även sjöfartsnäringen gör. Det är främst den passagerarbundna sjöfarten som har drabbats negativt under covid-19, vilket även fått negativa konsekvenser för Sjöfartsverkets ekonomi. För att möta denna negativa påverkan på myndighetens ekonomi föreslog regeringen ett kapitaltillskott på 300 miljoner kronor till Sjöfartsverket som riksdagen beslutade om i juni. En åtgärd som både förbättrar förutsättningarna för Sjöfartsverkets verksamhet samt dess finansiering.

Låt mig samtidigt konstatera att det är den nuvarande regeringen som skapar långsiktiga förutsättningar för sjöfarten i Sverige genom att tredubbla investeringarna i farleder, till att dubbla forskningsinsatserna för just sjöfarten och till att dessutom genom tonnageskatten ökat inflaggningen till det svenska fartygsregistret. Vi har också en nationell samordnare för inrikes och kustnära sjöfart som senast i slutet av november fick ett utökat uppdrag i syftet att främja dels överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart dels sjöfartens omställning till fossilfrihet.

Stockholm den 9 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.