Elbristen i Skåne

Skriftlig fråga 2020/21:755 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Trots hög tillgång på el i Sveriges norra delar är elbristen i Skåne ett faktum som visar sig både i priset för konsumenten och i företags möjlighet att kunna etablera sig i Skåne.

Flertalet kommuner har också meddelat att de nödgats skjuta på större bostadsprojekt då elförsörjningen till dessa nya bostäder inte kan garanteras.

Samtidigt går Sverige mot en ökad elektrifiering av fordonsflotta och samhälle. Mer el är nödvändigt, men med problemen i elöverföringen från norr till söder riskerar omställningen från fossila bränslen till förnybara bränslen att helt stanna av.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta för att snarast möjligt säkerställa att elbristen i Skåne endast är ett minne blott och att såväl konsumenter som företag kan vara trygga i en säker och stabil elförsörjning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:755 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:755 av Anders Hansson (M)
Elbristen i Skåne

Anders Hansson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag ämnar vidta för att snarast möjligt säkerställa att elbristen i Skåne endast är ett minne blott och att såväl konsumenter som företag kan vara trygga i en säker och stabil elförsörjning.

Till att börja med kan jag konstatera att det inte råder någon brist på el, såsom Anders Hansson vill framhålla, utan att tillgången till el är god i Sverige. Under 2019 nettoexporterade Sverige rekordmycket el med mycket låga utsläpp av koldioxid och även under 2020 har nettoexporten varit mycket stor.

Elpriserna i södra Sverige har visserligen varit höga under några fåtal timmar under sommaren och hösten, men samtidigt har de sett över samma period varit de lägsta på fem år i södra Sverige och de näst lägsta sedan Sverige delades in i elområden hösten 2011. Jag vill också tydliggöra att inga elförbrukare har behövt kopplas bort på grund av effektbrist i Sverige.

Regeringen och nätföretagen i Malmö och Stockholm tog förra hösten gemensamt ett initiativ för att säkerställa kapaciteten i Malmö och Stockholm, både på kort och lång sikt. Jag vill även i detta sammanhang lyfta fram att Affärsverket svenska kraftnät genomför historiskt stora investeringar i ny elnätkapacitet. Den kommande treårsperioden planeras investeringar på 17 miljarder kronor, jämfört med 7 miljarder kronor de senaste tre åren. Projektet Sydvästlänken har tyvärr kantats av förseningar men kommer att förbättra situationen i södra Sverige och Skåne. Svenska kraftnät räknar med att ta den nya kabeln i drift i mars 2021.

Slutligen kan jag konstatera att regionnätsägaren i en debattartikel från den 18 september i år garanterar att det ska finnas tillräckligt med effekt till alla sina kunder i Skåne.

Stockholm den 9 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.