Till innehåll på sidan

Skydd för riskgrupper vid värmeböljor

Skriftlig fråga 2020/21:761 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Alla kan påverkas av värmeböljor men som äldre, kroniskt sjuk eller med en funktions­nedsättning är man extra utsatt. Äldre människor är känsligare då förmågan att känna törst och hunger och att reglera kroppstemperaturen försämras med åldern. Värmen gör dessutom att de ytliga blodkärlen vidgas så att man svettas mer och därmed förlorar mer vätska. Får man inte i sig tillräckligt med vätska blir blodet mer koncentrerat och trögflytande och då ökar även risken för blodpropp. För hjärtsjuka människor ökar också risken för hjärtsvikt i hög värme. Detta är två exempel på riskgrupper vid svår värme.

Vissa kommuner, exempelvis Karlstad och Enköping, har köpt in och hyr portabla aggregat för luftkonditionering där det inte finns fasta anläggningar för luftkonditionering. Tillsammans med andra råd vid svår värme ger detta ett ökat skydd för våra äldre och svårt sjuka.

Sverige ska vara ett land där alla som har behov av ett särskilt boende eller särskilt stöd i sitt hem har rätt till ett likvärdigt, effektivt och gott skydd vid värmeböljor. Frågan är i allra högsta grad relevant då åtgärder och direktiv skiljer sig åt kommuner emellan. MSB bör ges ett bemyndigande att meddela föreskrifter om skydd vid värmeböljor i behovsprövade vård- och omsorgsboenden. Bemyndigandet avser att omfatta boende i byggnader som används för verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), socialtjänstlagen (2001:453) och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:


Hur ämnar ministern verka för att skydda våra äldre och sjuka vid värmeböljor, på ett likvärdigt sätt, inom landets behovsprövade särskilda boenden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:761 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:761 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Skydd för riskgrupper vid värmeböljor

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att skydda våra äldre och sjuka vid värmeböljor, på ett likvärdigt sätt, inom landets behovsprövade särskilda boenden?

Efter den extremt varma sommaren 2018 har kännedomen om värmeböljor och dess effekter ökat runt om i landet, särskilt vad gäller effekten på hälsan hos äldre kvinnor och män i särskilda boendeformer. Utvecklingen tycks härvid gå i rätt riktning. Socialstyrelsen publicerade i somras öppna jämförelser om krisberedskapen inom socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården. Den visar att 84 procent av kommunerna 2020 har en beredskapsplan för höga temperaturer i särskilda boendeformer för äldre. Motsvarande siffra i 2018 års undersökning var 67 procent. Regeringen följer alltjämt utvecklingen.

Stockholm den 9 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.