Kris för Västmanlands hotell och restauranger

Skriftlig fråga 2020/21:766 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Coronapandemin slår mot hela näringslivet men några drabbas hårdare än andra när de politiskt hindras utföra sin verksamhet. Det är viktigt att minska smittspridningen men det är också viktigt att vi har företag med anställda när pandemin är över och Sverige ska återstartas.

Hotell- och restaurangbranschen i Västmanland går redan på knäna efter en vår, sommar och höst utan de intäkter som verksamheterna behöver för att klara sig. Nu varnar de för att krigskassorna är slut och att det inte längre finns några marginaler för att betala hyror, löner och leverantörsfakturor när gästerna uteblir. Julbordssäsongen är heller inget att se fram emot med en ökad smittspridning i länet.

När alkoholservering förbjudits efter klockan 22 och krogarna ska stänga tidigare så ser det mörkt ut för många företagare i regionen. Det går heller inte att planera en verksamhet från vecka till vecka när rekommendationer och regler ändras med kort varsel.

Det finns nu stor risk för konkurser och en stor arbetslöshet i ett redan hårt drabbat län.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur avser ministern att hjälpa hotell- och restaurangbranschen att komma på fötterna ekonomisk igen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:766 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:766 av Åsa Coenraads (M)
Kris för Västmanlands hotell och restauranger

Åsa Coenraads har frågat mig hur jag avser att hjälpa hotell- och restaurangbranschen att komma på fötterna ekonomiskt igen.

Den pågående pandemin innebär en fara för liv och hälsa samt omfattande konsekvenser för stora delar av samhället. Många företag är hårt drabbade, bland annat i de branscher som berörs av förbudet mot alkoholförsäljning efter kl. 22:00 och begränsningarna vad avser allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Regeringen följer utvecklingen noga och har vidtagit en rad åtgärder i syfte att mildra konsekvenserna för företag och sysselsättning och har nyligen meddelat att avsikten är att förlänga flera stödåtgärder. Det gäller bland annat stöd vid korttidsarbete, omställningsstöd samt omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Regeringen fortsätter att kontinuerligt följa effekten av de presenterade stödåtgärderna.

Stockholm den 8 december 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.