Till innehåll på sidan

Statens ansvar för kompetensutveckling under pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:778 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-27
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Under pandemin har staten gett stöd till företag för att förhindra konkurser i företag som skulle vara livskraftiga om inte restriktionerna funnits.

Restaurangbranschen är en bransch som både varit hårt drabbad och samtidigt fått stora stöd. Man har tvingats säga upp sina tillfälligt anställda för att vara berättigade till stöd. Företagen har ägnat större delen av sin kraft under pandemin åt direkt krishantering.

Många arbetslösa i branschen har inte heller haft möjlighet att under sin permittering från jobbet gå en utbildning eller kompetensutveckla sig.

Detta är ett enormt slöseri med humankapital. I stället skulle detta vara ett bra tillfälle att på samma sätt som under tidigare kriser i andra branscher ge möjlighet till kompetensutveckling. Näringen är en viktig del av den svenska ekonomin, med både svenska och före pandemin många utländska gäster.

Branschen kommer att vara starkare och mer stabil och kunna starta om igen efter pandemin om man passat på att ge sina medarbetare nya kompetenser.

Hotell- och restaurangbranschen är en bransch med relativt låg utbildningsnivå, och det finns stort behov av kompetensutveckling. Denna typ av utbildning är dock svår för branschen att erbjuda själv.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att ge statliga direktiv och resurser till utbildningsinsatser under pandemin för hotell- och restaurangbranschen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:778 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:778 Statens ansvar för kompetensutveckling under pandemin

Lotta Olsson har frågat mig om regeringen avser att ge statliga direktiv och resurser till utbildningsinsatser under pandemin för hotell- och restaurangbranschen.

Många företag och företagare har drabbats ekonomiskt hårt till följd av spridningen av det nya coronaviruset. För att mildra de ekonomiska konsekvenserna för jobb och företag har regeringen vidtagit en rad åtgärder. Stödet vid korttidsarbete är en viktig åtgärd för att förhindra att personal blir uppsagd och för att möjliggöra att företag snabbt kan komma igång igen när läget vänder. Stödet har också kommit att användas i stor utsträckning.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för kompetensinsatser. Syftet är att stärka arbetsgivares och arbetstagares möjligheter att använda tiden som frigörs under korttidsarbetet till att synliggöra eller höja kompetensnivån hos individen och företaget.

Det kan exempelvis röra sig om ersättning för att en arbetstagare ska utveckla spetskompetens inom sitt område, t.ex. inom hotell- och restaurangbranschen. Det skulle kunna gälla fördjupning i ett viktigt digitalt verktyg eller att företaget köper in en kortare uppdragsutbildning från anordnare inom antingen det formella utbildningssystemet eller från utbildningsföretag. Det kan också handla om att validera befintlig kompetens genom exempelvis branschvalidering.

Enligt förslaget ska möjligheten till ersättning för kompetensinsatser vid korttidsarbete införas den 1 januari 2021. Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska ha möjlighet att få ersättning för 60 procent av kostnaderna för kompetensinsatser som genomförs under arbetsbefriad tid. För närvarande har regeringen föreslagit att 80 miljoner kronor avsätts för 2021. Därefter beräknas 15 miljoner kronor för 2022 och 2023. Förslagen utgår från prognoser och kan komma att justeras efter behov. Regeringen följer utvecklingen noga.

Därutöver görs en rad satsningar på utbildning och kompetensutveckling. Exempelvis satsade regeringen över 1 miljard kronor i vårändringsbudgeten, bland annat på fler platser inom yrkesvux, yrkeshögskola, folkbildning och högre utbildning, men även på kvalitetshöjande insatser. Fokus har varit att satsa på utbildningsmöjligheter för den som permitteras eller förlorar arbetet i samband med spridningen av det nya coronaviruset och att erbjuda flexibla utbildningslösningar för dessa personer. Yrkeshögskolan är ett bra exempel på utbildning med utökad flexibilitet under 2020. Regeringen har från och med 2020 gjort det möjligt för bl.a. omställningsorganisationer att köpa uppdragsutbildningar inom yrkeshögskolan. Vi har också gjort möjligt att bedriva korta utbildningar i form av kurser eller kurspaket, en möjlighet som jag vet har använts av bl.a. hotell- och restaurangbranschen.

Särskilda satsningar på korta kurser och utbildning för livslångt lärande har också gjorts för universitet och högskolor. För att underlätta för att fler ska kunna studera har regeringen även bl.a. beslutat om ändringar inom studiestödet. Det så kallade fribeloppet inom studiestödet har tillfälligt slopats under 2020 så att tidigare inkomster inte hindrar personer från att få studiestöd. Vidare har kraven för att få studiestartsstöd lättats så att det kan ges även till personer som nyligen blivit arbetslösa.

Slutligen vill jag påminna om att det är fullt möjligt för arbetsgivare att genomföra kompetensinsatser för sin personal redan nu, med egen finansiering eller genom andra stöd. Exempelvis fattade regeringen i april 2020 med anledning av den pågående pandemin beslut att omfördela 300 miljoner kronor av de socialfondsmedel som Svenska ESF-rådet förvaltar med anledning av spridningen av det nya coronaviruset. Medlen ska användas till insatser för bland annat kompetensutveckling av varslade och korttidspermitterade personer.

Stockholm den 9 december 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.