Till innehåll på sidan

Öronmärkta resursförstärkningar till skolan

Skriftlig fråga 2020/21:78 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-17
Överlämnad
2020-09-18
Anmäld
2020-09-21
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Norra Botkyrka i Stockholms län pekas ut av polisen som ett särskilt utsatt område. Det var här en tolvårig flicka tragiskt sköts ihjäl för en liten tid sedan. Här har polisen fått extra resurser för att öka takten i bekämpningen av den organiserade brottsligheten. Enligt rikspolischef Anders Thornberg måste även skola och socialtjänst vara med i arbetet mot nyrekryteringen till de kriminella nätverken för att bryta våldsutvecklingen. Det är dock ett problem att kommunala verksamheter, som socialtjänst och skola, inte nås av liknande förstärkningar som polisen. Situationen i Botkyrka är dock inte unik. Liknande besparingskrav finns i många av landets kommuner. År 2019 aviserade regeringen långsiktiga satsningar för att stärka upp socialtjänst och skola i utsatta områden, inom det så kallade 34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten. Men några sådana förstärkningar har ännu inte presenterats.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är därför:

 

Har ministern för avsikt att verka för att öronmärka resursförstärkningar till skolan för att minimera risken att vi förlorar fler barn och unga till kriminaliteten, och när kommer dessa resursförstärkningar i så fall?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:78 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/

0

4824

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:78 av Alexandra Anstrell (M)
om öronmärkta resursförstärkningar till skolan

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag har för avsikt att verka för att öronmärka resursförstärkningar till skolan för att minimera risken att vi förlorar fler barn och unga till kriminaliteten, och när dessa resursförstärkningar i så fall kommer.

Regeringens arbete mot kriminaliteten handlar om brottsbekämpande insatser i dag och förebyggande insatser för framtiden. I Sverige ska alla barn och unga, oavsett var de bor, känna trygghet, ha goda förebilder och bra förutsättningar att förverkliga sina drömmar. Ett av regeringens övergripande mål är att alla barn och unga ska fullfölja såväl grundskolan som en gymnasieutbildning. En fullföljd gymnasieutbildning utgör en viktig skyddsfaktor mot att hamna i ett ekonomiskt och socialt utanförskap. Det är också mycket viktigt att barn och unga som är i riskzonen för att dras in i kriminalitet eller missbruk får nödvändiga stödinsatser.

Skolan måste vara som starkast där utmaningarna är som störst. Regeringen föreslår i 2021 års budgetproposition en kraftig ökning av det statliga stödet till skolor i områden med socioekonomiska utmaningar. Riktade satsningar ska gå till förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i utsatta områden. Vidare föreslås en tillfällig allmän förstärkning av det statliga stödet till kommunerna med hela 1 miljard kronor under 2021.

Genom att stärka det språkutvecklande arbetet i förskolan kan barn få mer jämlika förutsättningar inför skolstarten. Regeringen föreslår därför nu en förstärkning av det statliga stödet för bättre språkutveckling i förskolan.

Lovskola och läxhjälp är viktigt stöd för att fler elever ska ges möjlighet att nå behörighet till gymnasieskolans nationella program och att slutföra gymnasieskolan med en gymnasieexamen. Satsningen på lovskola och läxhjälp i 2021 års budget innebär mer resurser och att fler elever får möjlighet till lovskola och läxhjälp.

Utgångspunkten för skolans långsiktiga arbete är tidiga insatser och arbete för att alla elever i skolan ska nå kunskapskraven bl.a. genom stödinsatser, elevhälsoarbete, trygghet och studiero. Genom att rusta alla elever inför framtiden, arbetar man brottsförebyggande. I budgetpropositionen för 2021 föreslås medel för sociala insatser i socioekonomiskt utsatta områden, bl.a. för en stärkt samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

För att stärka huvudmännen inom skolväsendet har regeringen ett antal redan pågående insatser. Till exempel statliga insatser som riktar sig direkt till de huvudmän och skolor med störst behov för att stärka deras förmåga att bidra till elevernas kunskapsutveckling (U2019/03786/S, U2019/03787/S). En allt större andel av det statliga ekonomiska stödet till skolan fördelas nu efter behov, vilket innebär att huvudmän med störst socioekonomiska utmaningar får ett proportionellt större bidrag. Statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling höjs 2021 till drygt 6,2 miljarder kronor. Huvudmän som inrättar karriärsteg för lärare i förskoleklass och grundskola i skolor med särskilt svåra förutsättningar kan få extra statsbidrag för att attrahera behöriga och erfarna lärare.

På uppdrag av regeringen pågår arbete för att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten (U2017/01236/GV). Inom ramen för 34-punktsprogrammet har arbetet utvidgats till att även omfatta särskilda insatser mot riskgrupper bland barn och unga i socialt utsatta områden. Samverkan mellan skola, socialtjänst och polis är ett viktigt område, till exempel så kallade sociala insatsgrupper.

Stockholm den 30 september 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.