Sändningstillståndets demokratiparagraf

Skriftlig fråga 2020/21:794 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-30
Överlämnad
2020-11-30
Anmäld
2020-12-01
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En rapartist som kopplas till toppskiktet inom det ökända Rinkebynätverket Shottaz, vilket gjort sig känt genom en blodig konflikt med konkurrerande Dödspatrullen får nu draghjälp av SVT att sälja sin musik genom en långintervju. Men kritiska frågor lyser med sin frånvaro. Den skattefinansierade public service-aktören kritiseras från flera håll för att vara delaktiga i att försköna gängkriminalitet. Detta rapporterar Samhällsnytt.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat 22-åringen, som dömdes för bland annat två fall av grovt vapenbrott till fängelse i två år och tre månader.

Två månader efter villkorlig frigivning häktades han för en brutal avrättning i Rinkeby som polisen misstänkte var en intern uppgörelse, men han släpptes senare.

22-åringen glorifierar uteslutande i sin musik gängkriminalitet med automatvapen och avrättningar, vilket har genererat tiotals miljoner spelningar på Spotify och Youtube.

På torsdagen publicerade SVT en halvtimmeslång intervju i vilken 22-åringen okritiskt får prata om sin musikkarriär. För att ge honom extra draghjälp med marknadsföringen har SVT även klippt in ljud, bilder och låttitlar från musikvideor.

Den enda i närheten av kritisk fråga som reportern ställer till 22-åringen är: Det låter som du har lämnat det kriminella bakom dig. Men det är ingenting som artisten vill svara på; i stället sitter han tyst för att sedan yttra ett ehh och ehh vad heter det innan han ber om nästa fråga.

I inslagen framhävs bland annat vapenliknande föremål, och vid flera tillfällen klipper SVT in tidigare gängledaren för Shottaz, som avrättades i Köpenhamn sommaren 2019.

SVT:s journalistik ska enligt sändningstillståndet vara saklig och opartisk. Den ska också enligt radio- och tv-lagens demokratiparagraf utgå från det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. Från och med den 1 januari 2019 finansieras SVT genom en public service-avgift som samlas in via skattsedeln.

Att SVT nu okritiskt väljer att lyfta fram en kriminell person med kopplingar till det ökända Rinkebynätverket Shottaz och försköna kriminaliteten och marknadsföra 22-åringens musik med hyllningar till våldet borde föranleda frågor kring sändningstillståndets demokratiparagraf, som SVT har att förhålla sig till. Det demokratiska statsskicket är tydligt utmanat genom den organiserade brottsligheten i landet. Genom inslaget i SVT sänder man dessutom märkliga signaler till den yngre generationen genom att försköna bilden av våldsromantiserande ghettorappare och gäng.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Anser ministern att det är förenligt med sändningstillståndets demokratiparagraf att försköna bilden av unga kriminella som hotar vårt samhälle, och avser ministern att vidta några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:794 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:794 av Björn Söder (SD)
Sändningstillståndets demokratiparagraf

Björn Söder har frågat mig om jag anser att det är förenligt med demokratiparagrafen i Sveriges Televisions sändningstillstånd att försköna bilden av unga kriminella som hotar vårt samhälle och om jag avser att vidta några åtgärder.

Sveriges Television AB (SVT) är ett oberoende medieföretag vars verksamhet ska bedrivas självständigt såväl i förhållande till staten som till andra ekonomiska och politiska maktsfärer i samhället. Verksamheten regleras på en övergripande nivå genom fleråriga sändningstillstånd och medelsvillkor som beslutas av regeringen enligt de ramar och den inriktning som riksdagen fastställt.

Enligt 13 § i sändningstillståndet ska sändningsrätten utövas sakligt och opartiskt. Programverksamheten omfattas också av den så kallade demokratiparagrafen (5 kap. 1§) i radio- och tv lagen (2010:696). Den som anser att SVT har brutit mot de villkor som gäller för verksamheten kan anmäla det till granskningsnämnden för radio och tv vid Myndigheten för press, radio och tv. Nämnden prövar i efterhand om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna.

Public service-företagens oberoende är av avgörande betydelse såväl för programverksamheten som för allmänhetens förtroende för företagens

publicistiska integritet. Som minister vore det därför högst olämpligt att ha en åsikt om eller kommentera SVT:s publicistiska beslut.

Stockholm den 9 december 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.