Till innehåll på sidan

Regeringens strategi för fossilfria tunga transporter

Skriftlig fråga 2020/21:800 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-01
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige har två av världens mest framstående tillverkare av tunga lastbilar, och båda har en tydlig strategi för en framtida fossilfri transportmarknad. Båda tillverkarna kan i dag erbjuda sina kunder olika lösningar för miljövänligare transporter, och de är inne i en stark utveckling av elektriska fordon.

Att vi behöver ställa om vårt samhälle och kanske främst våra transporter är det väl ingen som tvivlar på i dag, men då krävs också tydliga riktlinjer från politikens sida. Det måste finnas en plan kring utbyggnaderna av elnätet så att detta klarar den ökade belastningen. Det hjälper föga om tillverkarna erbjuder elektriska fordon om dessa inte kan laddas.

På samma vis måste även planerna med längre och tyngre fordon tydligare kommuniceras med branschen. Att effektivisera transporterna genom att tillåta längre och tyngre fordon är ett snabbt sätt att minska miljöbelastningen vid godstransporter. Inte heller här kommer några klara besked från regeringen.

I de fall där elektrifiering av tunga transporter inte är möjlig måste ett biobaserat bränsle kunna användas i konventionella fordon med förbränningsmotor. Även här saknas en tydlig strategi för hur detta ska lösas. De utsläppsmål som en enig riksdag ställt sig bakom kommer allt närmare, och det kräver naturligtvis en tydlig åtgärdsplan. Hittills har regeringen enbart åstadkommit en rad skattehöjningar, och det finns ingen tydlig färdplan för hur alternativen ska rullas ut i transportsystemet.

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministerns och regeringens strategi ut för att möta transportbranschens behov av tekniska lösningar för ett klimatneutralt transportsystem?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:800 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:800 av Thomas Morell (SD)
Regeringens strategi för fossilfria tunga transporter

Thomas Morell har frågat mig hur min och regeringens strategi för att möta transportbranschens behov av tekniska lösningar för ett klimatneutralt transportsystem ser ut.

Klimatmålet för inrikes transporter, exkl. flyg, innebär att utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010. 2045 behöver utsläppen från transporter i princip vara noll. Kraftfulla åtgärder behövs för att klara detta.

Regeringen satsar stort på transportsektorns omställning till fossilfrihet och arbetet bygger på flera delar. En övergång till hållbara förnybara drivmedel är en viktig del i detta där regeringen i budgetpropositionen för 2021 presenterade inriktningen för hur reduktionsplikten ska utvecklas fram till 2030.

Vidare satsar regeringen stort på elektrifiering, över 1 miljard kronor föreslås avsättas till regionala elektrifieringspiloter för tyngre fordon. Dessutom har regeringen nyligen presenterat en rad ytterligare initiativ för att öka tempot i elektrifieringen av transportsektorn, bland annat ett uppdrag om att planera för minskade utsläpp genom elvägar, en analys av laddinfrastruktur längs större vägar och inrättandet av en elektrifieringskommission. Arbetet pågår också med att ta fram en nationell elektrifieringsstrategi, med fokus på förutsättningarna på energisidan för elektrifieringen.

För att nå målen anser regeringen även att överflyttningen av transporter från väg till järnväg och sjöfart behöver öka. Vi genomför exempelvis den största järnvägssatsningen i modern tid. Vidare är transporteffektivitet viktigt för att kunna nå målen, bland annat minska onödiga transporter. Dessa saker lyfts bland annat i den nationella godstransportstrategin.

Tydliga riktlinjer bygger inte sällan på beslut som riksdagen behöver ställa sig bakom, vilket jag vill poängtera för Thomas Morell eftersom Sverigedemokraterna som enda parti röstade emot att klimatlagen och klimatmålen skulle antas.

Stockholm den 9 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.