Jul i gränsområden

Skriftlig fråga 2020/21:801 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-01
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Gränsen mot Norge har nu mer eller mindre varit stängd sedan mitten av mars. Många har inte kunnat träffa sina nära och kära på lång tid, vilket har gjort en tung period ännu tyngre.

Nu närmar vi oss jul och julfirande, och det är den högtid då ensamhet kanske märks som allra mest. Jag har varit i kontakt med flera representanter för regeringspartierna i det norska stortinget och påtalat hur den stängda gränsen ökar den psykiska ohälsan i det redan pressade läge vi befinner oss i. Det handlar om så mycket mer än gränshandel, kronor och ören; det handlar om människor.

Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till statsrådet Anna Hallberg:

 

Tänker statsrådet ta något initiativ för att tillsammans med den norska regeringen få en tillfälligt öppnad gräns så att närmaste familjer kan mötas under julhelgen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:801 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på fråga 2020/21:801 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Jul i gränsområden

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig om jag tänker ta något initiativ för att tillsammans med den norska regeringen få en tillfälligt öppnad svensk-norsk gräns så att familjer som bor på olika sidor av gränsen kan mötas under julhelgen.

Norge har sedan i mars tillämpat olika inreserestriktioner som en del av sin strategi för att bekämpa pandemin. Den senaste tiden har restriktionerna skärpts mot bakgrund av den tilltagande smittspridningen i både Norge och Sverige. För närvarande måste personer som reser från Sverige till Norge genomgå tio dagars karantän på ett särskilt karantänhotell. Denna restriktion gör det mycket svårt i praktiken för både svenskar och norrmän bosatta i Sverige att hälsa på nära och kära på andra sidan gränsen.

Jag instämmer i Ottossons konstaterande att inreserestriktionerna har haft stor påverkan för enskilda som inte kunnat träffa sina närstående. Särskilt de som är bosatta i gränsregionerna eller har familjemedlemmar på båda sidorna av gränsen är vana vid att till vardags kunna korsa gränsen utan problem.

Sverige har sedan början av pandemin undvikit att införa inreserestriktioner, då både Folkhälsomyndigheten och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC bedömt att det i nuvarande situation inte är ett effektivt sätt att begränsa smittan. Norge har gjort en annan bedömning. Det är naturligtvis upp till varje land att införa de åtgärder man anser är nödvändiga för att bekämpa pandemin, men jag är oroad över de negativa effekterna av de norska restriktionerna. Effekterna på gränshandeln och de jobb som går förlorade till följd av restriktionerna är en nog allvarlig skada. Men den mer långsiktiga skadan som åsamkas tilliten och den nordiska gemenskapen som finns i gränsregionerna är möjligen ännu allvarligare. Detta problem har jag och mina kollegor i regeringen tagit upp upprepade gånger i samtal med norska företrädare. Tyvärr har Norge hittills inte öppnat för att införa undantag för gränsregionerna.

Julen är för många en tid på året som firas likadant varje år, men tyvärr blir det inte så i år. I hela Sverige måste julfirandet anpassas efter att vi lever i en pandemi, så att vi kan minska smittspridningen och få fira kommande högtider med nära och kära på det sätt vi är vana vid.

Jag kommer att fortsätta lyfta undantag för gränsregioner i min dialog med norska företrädare. Det är min förhoppning att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kan återgå till att ha en öppen och osynlig gräns mellan våra länder.

Stockholm den 9 december 2020

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.