Långtidssjuka i covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:806 av Mats Sander (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-01
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Personer som under våren 2020 testade positivt för covid-19 och som därefter drabbats av långtidscovid ropar efter hjälp. Det är personer som blivit patienter med symptom som hjärntrötthet, andnöd, fatigue, hjärtklappning, ledvärk, irriterade ögon, huvudvärk och sviktande smak- och luktsinne. Patienter som av primärvården skickats på 24-timmars-EKG, lungröntgen, sömnregistrering och spirometri och som nu inte vet vad de ska göra mer. Primärvården saknar helt enkelt direktiv. 

I Svenska Covidföreningens rapport Långtidssjuka i covid-19 – Den uteblivna hanteringen av pandemins största patientgrupp framgår situationen för långtidssjuka i covid-19. Här finns rapporter om brister i vård, regelverk och forskning.

Samtidigt som väntan på adekvat vård utgör en stor oro för den personliga hälsan drabbas de flesta långtidssjuka av sjukförsäkringens regelverk, med risk för utförsäkring och ekonomisk katastrof som följd. Regelverket är helt enkelt inte avpassat för långtidssjuka i covid-19.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av innehållet i rapporten om brister kopplade till ministerns ansvarsområde?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:806 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:806 av Mats Sander (M)
Långtidssjuka i covid-19

Mats Sander har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta med anledning av innehållet i Svenska Covidföreningens rapport om brister kopplade till mitt ansvarsområde.

Av de tre förslag som Svenska Covidföreningen föreslår i sin rapport så berör en av dem hälso- och sjukvården mer specifikt. Föreningen föreslår att multidisciplinära mottagningar med forskningsanknytning inrättas i samtliga regioner.

Regeringen arbetar aktivt för att alla, inklusive långtidssjuka covid-19-patienter, ska få den omvårdnad och behandling de behöver. Ny kunskap genereras löpande och vården har blivit bättre på att behandla dem som insjuknar i covid-19. Under hösten har exempelvis färre personer behövt intensivvård jämfört med i våras. Att främja förutsättningarna för hälso- och sjukvården och stötta regionernas arbete med omvårdnad och behandling är av högsta prioritet. Sjukvårdshuvudmännen ansvarar sedan för att prioritera och fördela resurserna enligt behovsprincipen.

Det är av stor vikt att så mycket kunskap som möjligt om långtidssjuka covid-19-patienter, och rehabiliteringsmöjligheter för dessa, tas fram. SBU presenterade den 1 december sitt uppdrag där de gjort en systematisk översikt avseende patienter som har långvariga symptom av covid-19. Detta är ett viktigt bidrag för att sammanställa den kunskap som finns samt var det finns ytterligare behov av kunskap.

Socialstyrelsen har inom ramen för sitt grunduppdrag ett pågående arbete gällande långtidssjuka i covid-19. Bland annat pågår ett arbete i den nationella arbetsgruppen för uppföljning av covid-19, där Socialstyrelsen ingår. Socialstyrelsen arbetar också med att ta fram ett försäkringsmedicinskt beslutstöd. I det arbetet följer Socialstyrelsen kunskapsutvecklingen regelbundet.

Regeringen fortsätter att noga följa frågan om långtidssjuka av covid-19 och kommer att vidta de åtgärder som kan krävas för att få ökad kunskap på området.

Stockholm den 9 december 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.