Utnämningen av europeisk åklagare

Skriftlig fråga 2020/21:822 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-02
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 11 november 2020 utsågs den italienska åklagaren Danilo Ceccarelli till vice chef för den europeiska åklagarmyndigheten (Eppo). Utnämningen av Ceccarelli är kontroversiell utifrån hans roll i fallet med den svenske underrättelseofficeren Michael Rawlinson och de misstankar som finns om oegentligt agerande från Ceccarellis sida.

Rawlinson utredde i sin egenskap av chef för EU:s kriminalunderrättelsekontor på Balkan (EULEX)mutanklagelser mot två högt uppsatta italienska EU-jurister. Ceccarelli ingrep dock i Rawlinsons utredning på order av den tidigare Eulexchefen, italienaren Gabriele Meucci, och beslagtog dokument från Rawlinson genom att bryta upp hans säkerhetsskåp. Utöver detta fråntogs Rawlinson sitt arbete.

Sammantaget väcks allvarliga frågor kring Ceccarellis motiv för sitt agerande. Detta särskilt mot bakgrund av att Rawlinson senare blev frikänd från alla misstankar om tjänstefel och lagbrott i en oberoende utredning gjord av Europeiska utrikestjänsten. Samma utredning riktade i sin rapport även mycket hård kritik mot Gabriele Meuccis agerande inklusive hans beslut att öppna Rawlinsons säkerhetsskåp.

Det är anmärkningsvärt att den italienska åklagaren Danilo Ceccarelli har utnämnts till en hög post på Eppo mot bakgrund hans agerande i fallet med Michael Rawlinson. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådet på utnämningen av Danilo Ceccarelli till vice chef på Eppo, och har regeringen agerat för att förhindra utnämningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:822 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:822 av Pål Jonson (M)
Utnämningen av europeisk åklagare

Pål Jonson har frågat mig hur jag ser på utnämningen av Danilo Ceccarelli till vice chef på Eppo och om regeringen har agerat för att förhindra utnämningen.

Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) är en självständig EU-myndighet som ska ha primär behörighet, framför de deltagande medlemsstaterna, att utreda och åtala brott mot EU:s finansiella intressen. Det är av stor vikt att dessa brott utreds effektivt och på ett rättssäkert sätt inom hela EU.

I dag deltar Sverige inte i Eppo. Regeringen står bakom ett svenskt deltagande i Eppo och i mitten av december kommer jag att ta emot Eppo-utredningens betänkande som lämnar förslag till de författningsändringar och andra åtgärder som bedöms nödvändiga för ett svenskt deltagande i Eppo. Regeringen avser att söka riksdagens stöd för ett svenskt deltagande i Eppo så snart regeringen tagit fram en proposition.

De biträdande europeiska chefsåklagarna utses av Eppos kollegium bland dess ledamöter. Kollegiet består av en europeisk åklagare från varje medlemsstat som deltar i Eppo. De deltagande medlemsstaterna har vardera nominerat tre kandidater till posten som europeisk åklagare och dessa har sedan rangordnats av en oberoende nomineringskommitté inom EU. Därefter har rådet utsett de europeiska åklagarna. Då Sverige inte är med i Eppo har vi inte rösträtt i frågor om Eppo och det finns inte heller någon svensk åklagare i kollegiet. Sverige har alltså inte varit delaktig i utnämningen av de biträdande europeiska chefsåklagarna.

Stockholm den 9 december 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.