Småskaliga fiskare

Skriftlig fråga 2020/21:825 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-02
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Småskaliga, lokala fiskare är hårt drabbade av byråkrati. Detta gäller till exempel fiskare som fiskar småskaligt med syfte att förse sin egna lokala näringsverksamhet, i form av förädling och/eller restaurang, med råvaror. För att göra detta måste de nämligen ha en yrkesfiskelicens som dessutom ska förnyas vartannat år. Det gäller även de som fiskar på enskilt vatten. Myndigheternas argument som fiskarna möter kan vara att de fiskar alltför småskaligt och att de inte bedriver fisket i form av näringsverksamhet. Detta trots att de alltså avsätter produkterna i sin andra näringsverksamhet. Dessutom har oftast lokala fiskekonsulenter vid länsstyrelsen gett klartecken till det småskaliga fisket. Det är något som Havs- och vattenmyndigheten bortser från.
Situationen ovan blir ett moment 22 som motverkar den viktiga och välbehövliga näring som bedrivs i skärgården och längs våra kuster.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att underlätta för småskaliga fiskare att erhålla licens för sitt fiske?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:825 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:825 av Betty Malmberg (M) Småskaliga fiskare

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att underlätta för småskaliga fiskare att erhålla licens för sitt fiske.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som har regeringens uppdrag att reglera och förvalta fisket samt fördela fiskemöjligheter i enlighet med den gemensamma fiskeripolitikens regelverk.

En fiskelicens får beviljas givet att flera olika villkor uppfylls, bland annat att fisket bedrivs i näringsverksamhet, har anknytning till svensk fiskerinäring samt att tillgången på fisk beaktas när frågan om licens prövas första gången. Myndigheten kan inte dra tillbaka, eller återkalla, en fiskelicens om tillgången på fisk minskar. Detta innebär att det måste göras en långsiktig bedömning om den allmänna tillgången på fisk och inte bara den enskilda arten.

En fiskelicens gäller för fiske i havet och i högst fem år, vilket normalt är den tid som beviljas innan fiskelicensen behöver förnyas. Yrkesfisket i de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren, Storsjön i Jämtland och Mälaren regleras av nationella bestämmelser och här krävs istället en personlig fiskelicens. Ytterligare ett exempel är att du inte behöver en fiskelicens om du fiskar med stöd av enskild fiskerätt i sötvatten. Att bedriva fiske i näringsverksamhet bygger på definitionerna i inkomstskattelagen (1999:1229) och bedöms utifrån omfattning och varaktighet. Villkoret om att bedriva fiske i näringsverksamhet bedöms av myndigheten vara av mindre betydelse vid beslut om fiskelicens än frågan om den allmänna tillgången på fisk.

Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att inom ramen för sitt arbete med ett hållbart nyttjande och en hållbar förvaltning av fiskresurserna redovisa hur myndigheten beaktat blå näringars, inklusive fiskerinäringens och vattenbrukets, förutsättningar och vilka effekter myndighetens arbete och förvaltningsbeslut har haft på fiskerinäringens utveckling. Redovisningen ska särskilt belysa utvecklingen av det småskaliga kustnära fisket.

Stockholm den 9 december 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.