Barn som är långtidssjuka i covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:831 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-02
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den senaste tiden har det rapporterats om allt fler barn som fått långtidssymtom till följd av insjuknande i covid-19. Svenska Covidföreningen har varit i kontakt med ett flertal familjer vars barn har drabbats. De beskriver liknande symtom som vuxna får, bland annat långvarig feber, yrsel, illamående, halsont, andfåddhet, hög puls, orkeslöshet och trötthetskänsla, utslag som kliar, koncentrationssvårigheter och smärta i hjärttrakten. De menar också att små ansträngningar ger bakslag som gör att de känner sig sämre.

Med anledning av skolplikten drabbas flera familjer av orosanmälan till socialtjänsten på grund av barnens höga frånvaro i skolan, vilket ytterligare stressar föräldrar i en redan svår situation.

Det är hög tid att sluta betrakta barn och ungdomar som en grupp som inte smittar eller smittas, något som varit regeringens mantra under hela 2020. Det visar sig nu även i skolor att barn smittas och smittar. Och nu har ju regeringen gått ut med att elever ska stanna hemma från skola då någon familjemedlem insjuknat i covid-19. Det är hög tid att barn och unga som drabbas av långtidscovid ska tas på större allvar och inte viftas bort med att barn inte smittar eller smittas.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att de familjer med barn där barn drabbats av långtidscovid får rätt stöd och hjälp i kontakten med både vården och skolan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:831 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:831 av Linda Lindberg (SD)
Barn som är långtidssjuka i covid-19

Linda Lindberg har frågat mig vad jag avser göra för att säkerställa att de familjer med barn där barn drabbats av långtidscovid får rätt stöd och hjälp i kontakten med både vården och skolan.

Regeringen arbetar aktivt för att alla, inklusive långtidssjuka covid-19-patienter, ska få den omvårdnad och behandling de behöver. Ny kunskap genereras löpande och vården har blivit bättre på att behandla dem som insjuknar i covid-19. Under hösten har exempelvis färre personer behövt intensivvård jämfört med i våras. Att främja förutsättningarna för hälso- och sjukvården och stötta regionernas arbete med omvårdnad och behandling är av högsta prioritet. Sjukvårdshuvudmännen ansvarar sedan för att prioritera och fördela resurserna enligt behovsprincipen.

Det är av stor vikt att så mycket kunskap som möjligt om långtidssjuka covid-19-patienter, och rehabiliteringsmöjligheter för dessa, tas fram. SBU presenterade den 1 december sitt uppdrag där de gjort en systematisk översikt avseende patienter som har långvariga symptom av covid-19. Detta är ett viktigt bidrag för att sammanställa den kunskap som finns samt var det finns ytterligare behov av kunskap.

Socialstyrelsen har inom ramen för sitt grunduppdrag ett pågående arbete gällande långtidssjuka i covid-19. Bland annat pågår ett arbete i den nationella arbetsgruppen för uppföljning av covid-19, där Socialstyrelsen ingår. Socialstyrelsen arbetar också med att ta fram ett försäkringsmedicinskt beslutstöd. I det arbetet följer Socialstyrelsen kunskapsutvecklingen regelbundet.

Regeringen fortsätter att noga följa frågan om långtidssjuka av covid-19 och kommer att vidta de åtgärder som kan krävas för att få ökad kunskap på området.

Stockholm den 9 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.