Till innehåll på sidan

Arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter

Skriftlig fråga 2020/21:832 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson intervjuades nyligen i Sydsvenskan. En del av intervjun handlade om arbetskraftsinvandring och regelverket för arbetskraftsinvandring. Av intervjun framkommer att justitie- och migrationsministern ser en reformering av regelverket för arbetskraftsinvandringen som sin stora uppgift under mandatperioden.

Samtidigt finns en överenskommelse inom januariavtalet att dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas.

Moderaterna delar bilden av att det finns problem med gällande regelverk och har flera skarpa förslag om förändringar. Ett av dem är att stoppa arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter, vilket är ett område där det förekommer omfattande fusk kopplat till grov organiserad brottslighet. Detta är en viktig förändring som behöver komma till stånd.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att stoppa arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:832 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:832 av Maria Malmer Stenergard (M)
Arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ för att stoppa arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter.

Regeringen ser väldigt allvarligt på uppgifter om att systemet för arbetskraftsinvandring utnyttjas.

I rapporten En myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet, som presenterades 2019, beskriver Migrationsverket, Polismyndigheten och tio andra myndigheter hur regelverket för arbetstillstånd utnyttjas. Den bilden bekräftas i rapporten Strategisk rapport om hur personlig assistans och arbetstillstånd otillbörligt och systematiskt utnyttjas av organiserad brottslighet från Nationellt underrättelsecentrum, som presenterades i september i år.

Regeringen har bland annat mot den bakgrunden gett en särskild utredare i uppdrag att överväga olika åtgärder för att motverka missbruk av systemet och utnyttjande av arbetskraftsinvandrare.

Utredaren ska bland annat kartlägga i vilken utsträckning regelverket för arbetskraftsinvandring används för organiserat missbruk och vid behov föreslå åtgärder. Utredaren ska också undersöka om s.k. cirkeltillstånd, där familjemedlemmens uppehållstillstånd är beroende av arbetskraftsinvandrarens tillstånd samtidigt som arbetskraftsinvandrarens anställning är beroende av familjemedlemmens rätt att vistas i Sverige, används för organiserat missbruk. Utredaren ska även lämna förslag om skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet för arbetskraftsinvandring och skadestånd till arbetstagare. I uppdraget ingår även att ta ställning till om uppsåtliga förfaranden där personer reser in i Sverige med hjälp av uppehållstillstånd som utfärdats på oriktiga uppgifter ska straffbeläggas. Delar av uppdraget ska redovisas i ett delbetänkande senast den 1 februari 2021. Övriga delar ska redovisas senast den 1 november 2021.

Stockholm den 16 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.