Till innehåll på sidan

Riktade stöd till hotell- och restaurangbranschen

Skriftlig fråga 2020/21:840 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Hela Sverige är hårt drabbat av coronapandemin. Den slår hårt mot hela näringslivet, men hotell- och restaurangbranschen är en av de branscher som drabbas hårdare än andra. Detta på grund av de politiska beslut som tagits om att förbjuda alkoholservering efter klockan 22 och att krogarna ska stänga tidigare. Det ser riktigt mörkt ut för många företagare i Stockholms stad och län. När rekommendationer och regler ändras med kort varsel är det inte heller så lätt att planera. Julbordssäsongen, som brukar vara en av de mest attraktiva och upptagna veckorna på hela året, blir inte heller av i år för de flesta. Självklart ska alla hjälpa till att minska smittspridningen, men det är också viktigt att vi har företag och dess anställda kvar när pandemin är över och Sverige ska återstartas.

Stockholm, som både har många invånare och många besökare utifrån, är särskilt drabbat av coronapandemin. Storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne står för nästan 60 procent av sysselsättningen inom hotell- och restaurangbranschen. I november 2018 arbetade nästan 54 000 personer inom hotell- och restaurangbranschen i Stockholms län. Nu går många på knäna efter en vår, sommar och höst utan de intäkter som verksamheterna behöver för att klara sig. Röster höjs för att de nu inte har någon buffert kvar för att betala hyror, löner och skulder när gästerna uteblir. Risken för konkurser är stor, och risken för arbetslöshet är stor. I förhållande till alla förvärvsarbetande anställer branschen förhållandevis många yngre personer, och medelåldern är runt 35 år. Cirka 43 procent är utrikes födda. Detta visar på en jämställd bransch med många unga, kanske till och med en bransch där många unga och många utrikes födda får sitt första jobb. Det kan vara en bra väg in i det svenska samhället.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att inrätta riktade stöd till hotell- och restaurangbranschen för att hjälpa denna bransch med anledning av corona?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:840 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:840 av Alexandra Anstrell (M)
Riktade stöd till hotell- och restaurangbranschen

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag avser att inrätta riktade stöd till hotell- och restaurangbranschen för att hjälpa denna bransch med anledning av corona.

Den pågående pandemin innebär en fara för liv och hälsa samt omfattande konsekvenser för stora delar av samhället. Många företag är hårt drabbade, bland annat i de branscher som berörs av förbudet mot alkoholförsäljning efter kl. 22:00 och begränsningarna vad avser allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Regeringen följer utvecklingen noga och har vidtagit en rad åtgärder i syfte att mildra konsekvenserna för företag och sysselsättning. Regeringen har också nyligen meddelat att avsikten är att förlänga flera stödåtgärder. Det gäller bland annat stöd vid korttidsarbete, omställningsstöd, omsättningsstöd till enskilda näringsidkare samt anstånd med skatteinbetalningar.

Regeringen fortsätter att kontinuerligt följa effekten av de presenterade stödåtgärderna.

Stockholm den 15 december 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.