En svensk vaccinationsplan

Skriftlig fråga 2020/21:841 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Runt om i världen förbereder sig länder för att ta fram vaccinationsplaner och riggar för att kunna ge vaccin på ett snabbt och smart sätt. Så snart Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har godkänt det första vaccinet kommer vaccin att fördelas ut i EU.

Alla medlemsländer har fått i uppdrag att förbereda för detta. Från Tyskland rapporteras att man har dragit igång förberedelserna för att redan i december kunna börja vaccinera befolkningen. Över hela Tyskland pågår arbetet med att bygga upp en vaccinationsinfrastruktur.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När kan vi se en nationell vaccinationsplan och en uppbyggd vaccinationsinfrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:841 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på frågorna 2020/21:847 av Marlene Lund Kopparklint (M)
Vaccinering mot covid-19 i Sverige och 2020/21:844 av Clara Aranda (SD) Regionala vaccinationsplaner för vaccinering mot covid-19 samt 2020/21:841 av Alexandra Anstrell (M) En svensk vaccinationsplan

Marlene Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att svenska folket ska få vaccinera sig så snabbt som möjligt, som exempelvis i Storbritannien och Tyskland.

Clara Aranda frågat mig om jag anser att det finns behov av ett tydligare nationellt samordnande ansvar för att hantera kommande massvaccinering mot covid-19.

Därtill har Alexandra Anstrell frågat mig när vi kan se en nationell vaccinationsplan och en uppbyggd vaccinationsinfrastruktur.

Sverige ska vara redo när vaccinen kommer. När det gäller tidsschemat kan påminnas om att alla EU-länder kommer att få de avtalade vaccinerna samtidigt. Storbritannien är inte med i EU och har en egen process.

För att säkra vaccin och en effektiv vaccination presenterade regeringen redan i maj en vaccinstrategi. Nyligen har regeringen och SKR tecknat en överenskommelse med syftet att regionerna skyndsamt ska börja vaccinera när godkända vaccin har levererats till landet. Staten och regionerna ska hjälpas åt för att säkerställa detta och parternas olika åtaganden är tydligt utpekade och överenskomna. Regeringen avsätter flera miljarder kronor för vaccin och vaccinationer.

I samband med att överenskommelsen tecknades gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att köpa in 21 så kallade kryofrysar där vaccin som kräver extrem kyla kan förvaras. Bedömer regionerna att de behöver extra tillgång till kryofrysar kan Socialstyrelsen alltså ombesörja det. Dessutom fick Länsstyrelserna i uppdrag att i samråd med Folkhälsomyndigheten och på regionernas initiativ bistå regionerna angående vaccinationer mot covid-19.

På regeringens uppdrag presenterade Folkhälsomyndigheten redan den 31 augusti en nationell vaccinationsplan. Myndigheten uppdaterar planen allteftersom kunskapsläget utvecklas. Bland annat har en mer detaljerad prioritetsordning redovisats för vilka grupper som utifrån behov bör vaccineras först.

I samtliga regioner pågår omfattande förberedelser för att vara redo att börja vaccinera mot covid-19. Jag har ett stort förtroende för att regionernas stora vana av att vaccinera många under kort tid, som exempelvis under influensasäsongen, är till stor nytta i det arbetet.

Stockholm den 16 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.