Hemlösas situation under covid-19-pandemin

Skriftlig fråga 2020/21:843 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På uppdrag av regeringen genomför Socialstyrelsen vart sjätte år en kartläggning som redogör för omfattningen av hemlösa i Sverige. Den senaste kartläggningen genomfördes år 2017 och visade att 33 250 människor är hemlösa. Kartläggningen omfattar personer som befinner sig i olika situationer av hemlöshet, alltså akut hemlöshet, personer som bor inom den sekundära bostadsmarknaden, personer som saknar boende efter institutionsvistelse och personer som har ett kortsiktigt boende hos anhöriga eller privatpersoner.

Landets över 30 000 hemlösa är särskilt utsatta under covid-19-pandemin. Många har nedsatt fysisk hälsa och kroniska sjukdomar som kan öka risken för att bli svårt sjuk i covid-19. Av uppenbara skäl kan hemlösa personer inte heller följa uppmaningar om god handhygien och hemisolering.

De verksamheter och organisationer som hjälper hemlösa har infört restriktioner med anledning av rådande pandemi. Hos ett flertal verksamheter sker exempelvis matutdelning utomhus. Missbruk kan många gånger vara en bakomliggande orsak till hemlöshet. Under pandemin får personer med missbruksproblematik i vissa fall inte komma in på beroendemottagningarna, utan måste stå i kö utanför mottagningen. På en del platser har beroendemottagningarna infört en maxgräns för det antal personer som får vistas i lokalerna, vilket i sin tur kan försvåra möjligheten till en fullständig beroendevård.

En stor del av civilsamhällets ideella organisationer och verksamheter är beroende av volontärer. Pandemin försvårar för äldre personer och personer som tillhör en riskgrupp att ägna sig åt volontärsarbete, vilket i sin tur kan ha betydande effekter för verksamheterna. En annan oroande faktor är givetvis årstiden; det blir allt kallare, och covid-19-pandemin försvårar hjälporganisationernas möjligheter att kunna erbjuda värme, vila och en måltid inomhus.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att verka för att säkerställa att landets hemlösa får adekvat hjälp i sin utsatthet under rådande pandemi?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:843 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:843 av Clara Aranda (SD)
Hemlösas situation under covid-19-pandemin

Clara Aranda har frågat mig om regeringen avser att verka för att säkerställa att landets hemlösa får adekvat hjälp i sin utsatthet under rådande pandemi.

Covid-19-pandemin påverkar oss alla, men särskilt de som redan är utsatta.

Rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) är samhällets yttersta skyddsnät och varje person har rätt att få sin ansökan individuellt prövad.

Regeringen har stärkt det civila samhällets möjligheter att göra insatser för människor i utsatta situationer under covid-19-pandemin med 200 miljoner kronor under 2020. Dels i en satsning på 100 miljoner kronor för att möta ökad utsatthet för barn, kvinnor, hbtq-personer m.m. Dels i en satsning på 100 miljoner kronor för att stärka civilsamhällets insatser för människor i särskild social utsatthet och mot äldres ensamhet under covid-19-pandemin. Satsningen ska bidra till att öka jämlikheten för att få adekvat hjälp under covid-19-pandemin.

Organisationer som fick del av dessa bidrag handlade till stor del om organisationer som arbetar med hemlösa personer. Organisationsbidraget kunde sökas från Socialstyrelsen och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor av ideella organisationer i civila samhället samt vissa trossamfund, samverkansorgan eller församlingar.


Regeringen följer situationen och utesluter inte ytterligare åtgärder för denna målgrupp.

Stockholm den 16 december 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.