Försenade företagsstöd

Skriftlig fråga 2020/21:848 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Många företag och företagare har drabbats hårt av coronapandemin och politiska, restriktiva åtgärder. Riksdagen har fattat återkommande beslut om olika stöd riktade till såväl medarbetare som företag och företagare.

Det är ett omvittnat problem att regeringen varit sen och krånglig när det gäller företagsstöden. Exempelvis måste ett företag tappa 30, 40 eller 50 procent av sin omsättning för att få stöd, men omsättningstappet skiljer sig åt mellan olika månader. Vidare tyder allt på att ett drabbat företag kan ansöka om stöd för augusti 2020 månad först i februari 2021 och att pengar kan komma till ett företag någon gång i mars eller april 2021. Ett hårt drabbat företag kan alltså behöva vänta i ett halvår på att få hjälp. Inte sällan är det företag som knaprat av eller använt hela sin tidigare buffert för att under våren och sommaren hantera coronakrisen. Risken är att alltså överhängande att företagare ger upp och att företag gå i konkurs på grund av regeringens senfärdighet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att företag inte ska gå i konkurs i väntan på att regeringen klarar ut detaljer i olika företagsstöd?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:848 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:848 av Lars Hjälmered (M) Försenade företagsstöd

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att företag inte ska gå i konkurs i väntan på att regeringen klarar ut detaljer i olika företagsstöd.

Under året har regeringen presenterat en rad stödåtgärder för att mildra konsekvenserna av coronapandemin för jobb och företag. Stöden som tagits fram har olika konstruktion och tar sikte på olika problem för att tillsammans skapa så bra förutsättningar som möjligt för landets företag att överbrygga de negativa ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin.

Omsättningsstödet och omställningsstödet är stöd som baseras på ett omsättningstapp. Stödet vid korttidsarbete avser i stället stöd för lönekostnader. Därutöver har insatser bland annat gjorts för att stärka företagens lånefinansieringsmöjligheter och möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar har införts. I samband med att smittspridningen tilltog under hösten meddelades att regeringen kommer föreslå att flera av stödåtgärderna förlängs.

När det gäller den utökade möjligheten för företagen att få tillfälligt anstånd med inbetalning av preliminär skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt hade Skatteverket den 30 november 2020 fattat 108 580 beslut om anstånd till 40 863 företag. Det totala anståndsbeloppet uppgick till 40 miljarder kronor. Avseende stödet vid korttidsarbete hade närmare 73 000 ansökningar inkommit till Tillväxtverket den 9 december 2020. Det beviljade beloppet uppgår till nästan 32 miljarder kronor. 

För att möta söktrycket har de handläggande myndigheterna delvis behövt ställa om sin verksamhet och anställa fler. På Tillväxtverket arbetar till exempel normalt 450 personer. Sedan den 1 april 2020 har myndigheten anställt drygt 110 personer och lånat in ytterligare cirka 130 personer från andra myndigheter för att möta söktrycket.

Jag och regeringen följer noggrant de ekonomiska effekterna för företagen och överväger löpande behovet av erforderliga åtgärder för näringslivet.

Stockholm den 16 december 2020

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.