Ägande av svensk kraftproduktion

Skriftlig fråga 2020/21:849 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vindkraften och den förnybara energin är under utbyggnad i Sverige. Vindkraften har till skillnad från andra energikällor ett certifikatsystem som innebär ett ekonomiskt stöd de första 15 åren av produktion. Nu stängs det systemet för nya producenter den 31 december 2021.

Att systemet ändå finns har varit för att stimulera utbyggnad av vindkraft, vilket har ökat mer än förväntat. Många nya investerare har kommit in i branschen. Nya investerare i våra energisystem innebär också att vi får nya ägare av elproduktion i Sverige.

Detta kan också innebära att främmande stater äger en del av vår kraftproduktion om delar av bolag är statsägda eller om bolagen har sin hemvist i diktaturer där staten indirekt styr även företagen.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman lyder:

 

Vilken riskanalys har gjorts utifrån att det svenska certifikatsystemet kan gynna främmande staters ökande inflytande över svensk elproduktion, och hur ser statsrådet på annan stats ägande av elproduktion i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:849 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:849 av Lotta Olsson (M)
Ägande av svensk kraftproduktion

Lotta Olsson har frågat mig vilken riskanalys som har gjorts utifrån att det svenska certifikatsystemet kan gynna främmande staters ökande inflytande över svensk elproduktion, och hur jag ser på annan stats ägande av elproduktion i Sverige.

Sverige är en öppen ekonomi som är starkt beroende av utländska investeringar. Utländska direktinvesteringar bidrar bland annat till ökad tillväxt, produktivitet och sysselsättning. Ett öppet investeringsklimat som möjliggör sådana investeringar är därför av stor betydelse för Sverige.

Regeringen är samtidigt medveten om de risker och säkerhetsproblem som kan uppstå vid utländska förvärv av exempelvis känslig infrastruktur, känsliga teknologier och annan skyddsvärd verksamhet. Svenska myndigheter, däribland Säkerhetspolisen, har under lång tid pekat på dessa säkerhetsproblem.

Regeringen har under det senaste året vidtagit en mängd åtgärder för att adressera dessa frågor. Regeringen har bland annat, i augusti förra året, tillsatt en utredning som ska föreslå ett system för granskning av utländska direktinvesteringar i skyddsvärda områden. Uppdraget anknyter till en nyligen antagen EU-förordning på området som ger medlemsstaterna en rättslig grund för att granska utländska direktinvesteringar utifrån allmän ordning och säkerhet i unionen. En av de faktorer som enligt EU-förordningen får beaktas vid granskningen av en investering, är om den utländska investeraren direkt eller indirekt kontrolleras av en tredje lands regering. Utredningen ska redovisa sitt slutbetänkande senast i november nästa år.

Vad gäller elcertifikatsystemet har vi sedan 2012 ett bilateralt samarbete med Norge. Elcertifikatsystemet infördes 2003 och har i omgångar förlängts och utökats under flera olika regeringskonstellationer. I och med den positiva utvecklingen som ny förnybar elproduktion har haft lämnade regeringen i september ett förslag som innebär att elcertifikatsystemet avslutas tio år i förtid vilket riksdagen har godkänt. Det har, vad jag känner till, inte gjorts någon särskild riskanalys för elcertifikatsystemet och olika ägandeformer.

Vi bör därför avvakta utredningens resultat när det gäller vilka framtida regler som aktörer inom energiområdet, inklusive inom elcertifikatsystemet, kan komma att omfattas av.

Stockholm den 16 december 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.