Hantering av azerbajdzjanska krigsbrott

Skriftlig fråga 2020/21:875 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den fruktansvärda konflikten om Nagorno-Karabach mellan förövarna i Azerbajdzjan, Turkiet och syriska jihadister å ena sidan och offren i Republiken Artsach och Armenien å andra sidan har lämnat djupa sår. Att omvärlden varit så passiv, trots vetskapen om vad som skett, är ingenting vi kan förklara bort, ej heller med en hänvisning till byråkratiska processer eller att man önskar nå enighet inom EU eller det internationella samfundet. Kritiska uttalanden mot folkrättsliga överträdelser i all ära, men ord hjälper inte, särskilt inte när förövarna struntar fullständigt i kritik eller fördömanden.

I dag vet vi att omfattningen av krigsbrotten i regionen är stor. I sociala medier (men även utländska medier) finns det gott om vittnesmål som visar hur Azerbajdzjan och dess allierade medvetet attackerat civila. De har beskjutit alltifrån sjukhus och skolor till bostadsområden och river aktivt föremål som vittnar om den armeniska historien. Vidare har vi sett hur de förnedrat, torterat och till och med avrättat både krigsfångar och civila, vilket vi är många som sorgligt nog fått bevittna bland de videoklipp som cirkulerar på sociala medier. Konflikten har klart och tydligt visat att halshuggningar och andra dåd som vi närmast förknippat med Islamiska staten även förekommer där.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder kan vi förvänta oss att ministern vidtar i syfte att skyndsamt förhindra att fler krigsbrott sker, ställa ansvariga till svars och möjliggöra fångutväxling efter Azerbajdzjans anfallskrig mot Republiken Artsach och Armenien?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:875 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:875 av Markus Wiechel (SD)
Hantering av azerbajdzjanska krigsbrott

Markus Wiechel har frågat mig vilka konkreta åtgärder han kan förvänta sig att jag vidtar i syfte att skyndsamt förhindra att fler krigsbrott sker, ställa ansvariga till svars och möjliggöra fångutväxling efter Azerbajdzjans anfallskrig mot Republiken Artsach och Armenien.

Regeringen följer utvecklingen noga och ser allvarligt på uppgifterna om misstänkta krigsförbrytelser. Jag har i svar på fråga 2020/21:498 av Björn Söder (SD) framhållit att personer som medverkat till allvarliga brott mot folkrätten, inklusive internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter, ska ställas till svars för sina handlingar. Straffrihet är inget alternativ.

I fråga 2020/21:793 av Björn Söder (SD) belyste jag även att Sverige genom ett stöd på 20 miljoner kronor stödjer Internationella rödakorskommitténs (ICRC:s) humanitära arbete i konfliktområdet. Som en neutral och betrodd mellanhand underlättar ICRC utbytet av krigsfångar och kvarlevor i regionen.

Som ordförande i OSSE 2021 kommer Sverige att fortsätta stödja ansträngningarna från Minskgruppens samordförande för en långsiktigt hållbar och fredlig lösning framförhandlad mellan parterna.

Stockholm den 16 december 2020 –

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.